Moldavský parlament schválil novú vládu, prozápadný kabinet povedie Dorin Recean

TA3 ČTK
16.2.2023 16:33

Moldavský parlament vo štvrtok schválil skúseného politika Dorina Receana ako šéfa novej vlády. Kabinet, ktorý Recean povedie, sľubuje oživenie ekonomiky a nasmerovanie krajiny na cestu k členstvu v Európskej únii. Informovala o tom agentúra Reuters.

Moldavský parlament schválil novú vládu, prozápadný kabinet povedie Dorin Recean
TASR/AP

Štyridsaťosemročného Receana na premiérsky post nominovala 10. februára prezidentka krajiny Maia Sanduová po tom, čo doterajšia premiérka Natalia Gavrilitsaová a jej vláda podali demisiu. Tú Gavrilitsaová vysvetlila nedostatkom podpory svojmu kabinetu. Podľa Reuters tak skončilo turbulentných 18 mesiacov vlády sprevádzaných ekonomickými otrasmi a následkami ruskej invázie na Ukrajinu.

Na moldavskú ekonomiku tvrdo dopadla energetická kríza, pretože krajina bola dlho závislá na ruských zdrojoch. Počas posledného roka krajinu trápi rastúca inflácia. Moldavsko sa od začiatku vojny na Ukrajine navyše obáva, že by sa mohlo stať aj obeťou ruskej agresie. S napadnutou krajinou zdieľa Moldavsko hranicu. Kišiňov má s Moskvou dlhodobo napäté vzťahy aj kvôli situácii v separatistickom regióne Podnestersko, kde má ruská armáda svoje jednotky.

Pre novú Receanovu vládu vo štvrtok v 101-člennom parlamente zdvihlo ruku 62 zákonodarcov po tom, ako si vypočulo Receanov politický program. Recean, ktorý je tiež tajomníkom bezpečnostnej rady a býval ministrom vnútra, predtým podľa Reuters uviedol, že chce pokračovať v úsilí o získanie členstva Moldavska v EÚ. Za priority svojej vlády označil aj poriadok a disciplínu a mier a stabilitu.

Zatiaľ čo moldavský parlament diskutoval o novej vláde, moldavské ministerstvo vnútra oznámilo, že sa na severe krajiny našli trosky rakety použité pri štvrtkových ruských úderoch na Ukrajinu. Z vyjadrenia nie je celkom jasné, či išlo o ruskú raketu alebo strelu ukrajinskej protivzdušnej obrany. Podľa ministerstva ide od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu o štvrtý prípad, keď trosky rakiet dopadli na územie Moldavska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok