Rusko vyhostilo štyroch rakúskych diplomatov, ide o reakciu na rovnaký krok Viedne

TA3 TASR
16.2.2023 16:08

Moskva vo štvrtok oznámila, že štvorica rakúskych diplomatov musí opustiť Rusko. Ide o reakciu na rovnaký krok Viedne, ktorá pred časom vyhostila štyroch ruských diplomatov. Informovali agentúry APA a AFP.

Podozrenie na omikron už má aj Rakúsko. Ide o osobu, ktorá prišla z Juhoafrickej republiky
TASR/AP

Štvorica pracovníkov rakúskeho veľvyslanectva v Moskve bola vyhlásená za nežiadúce osoby a do 23. februára musia opustiť krajinu. Ruské ministerstvo zahraničných vecí to počas predvolania osobne oznámilo rakúskemu veľvyslancovi.

Ruská diplomacia vo vyhlásení uviedla, že "Viedeň sa dopustila nepriateľského a neopodstatneného kroku", ktorý uškodil vzťahom medzi Rakúskom a Ruskom. Pre kroky rakúskej strany sú "už aj tak v kríze". Viedeň vo štvrtok 2. februára oznámila vyhostenie štyroch ruských diplomatov, pretože ich správanie "bolo v rozpore s ich diplomatickým štatútom a medzinárodnými dohodami".

Dvaja pracovali na zastúpení OSN vo Viedni a podľa Rakúska "nekonali v súlade s dohodami medzi OSN a Viedňou". Diplomati boli vyhlásení za nežiaduce osoby, čím boli zbavení diplomatickej imunity, ktorá ich chránila pred zatknutím a trestným stíhaním.

Rakúsko a ďalšie členské krajiny EÚ vyhostili desiatky ruských diplomatov po začiatku vojenského ťaženia Moskvy na Ukrajine, na čo Rusko reagovalo odvetnými krokmi, pripomína AFP. Vo vojensky neutrálnom Rakúsku sú však vyhostenia diplomatov zriedkavé, pričom Viedeň si udržiavalo s Moskvou blízke vzťahy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok