Zemiakový manuál: Existujú štyri typy, vyberte si ten správny na šalát či do polievky

TA3/zm
19.12.2022 16:00

Tento jednoduchý prehľad typov zemiakov sa vám zíde celoročne, ale pred sviatkami obzvlášť. Vďaka nemu budete presne vedieť, ktorý druh použiť na prípravu šalátu a ktorý na polievku.

Zemiakový manuál: Existujú štyri typy, vyberte si ten správny na šalát či do polievky
Pexels

Zrejme ste si všimli, že sa zemiaky označujú písmenami A, B, C a D. Pritom každé z nich predstavuje odlišný typ zemiakov, a teda aj rozličné použitie.

Typ A

Druhé najčastejšie nakupované zemiaky sú práve z áčkovej kategórie. Nejde o to, že by toto písmeno predstavovalo najlepšiu kvalitu, ale skôr o to, že tento druh je vhodný do šalátov aj ako samostatná príloha. Ide o veľmi pevné zemiaky, ktoré sa nerozvaria a nerozpadnú.

Typ B

Béčkové zemiaky sú najviac nakupované práve pre ich univerzálnosť. Tento druh je vhodný do polievok, šalátov, ako samostatná príloha aj na pečenie. Zemiaky typu B sa vyznačujú polomúčnatou konzistenciou, ktorá je hrubá, ale na chuť zároveň jemná.  

Typ C

Keďže v prípade céčkových zemiakov ide o múčnatý druh, sú vhodné na prípravu kaše aj na ďalšie spracovanie v podobe cesta. Po tomto type siahnite aj vtedy, ak sa chystáte pripravovať gule na slano či na sladko alebo placky.

Typ D

Posledný druh zemiakov sa málokedy nachádza na pultoch potravín, pretože sa využíva skôr na kŕmenie hospodárskych zvierat. Déčkové zemiaky sa totiž veľmi rýchlo rozvaria a rozpadnú, takže v kuchyni by boli prakticky nevyužiteľné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok