ROZHOVOR: Krym už Ukrajina zrejme znovu nezíska, myslí si analytik Halás

ta3/Denis Dufala
23.2.2023 00:00

Pravdepodobnosť mobilizácie na Slovensku je asi taká, ako pestovanie citrusov na Lomnickom štíte, hovorí analytik, výskumný pracovník a člen Centra európskej politiky Matúš Halás. V rozhovore pre ta3 hovorí aj o tom, kedy by sa vojna na Ukrajine mala skončiť.

ROZHOVOR: Krym už Ukrajina zrejme znovu nezíska, myslí si analytik Halás
archív M. H.

Reinkarnácia Sovietskeho zväzu

Ako by podľa vás mohlo vyzerať Rusko po porážke vo vojne na Ukrajine?

Myslím si, že Krym sa nepodarí prinavrátiť Ukrajine. Mnohé západné krajiny totiž v situácii, keď budú ukrajinské ozbrojené sily už pri Azovskom mori a oslobodia všetky okupované územia a bolo by reálne, že sa pokúsia oslobodiť Krym, budú masívne vystrašené, že by Moskva bola schopná použiť zbrane, nepoužité od druhej svetovej vojny. Jednoducho, Západ prestane Ukrajine dodávať techniku a zdieľať spravodajské informácie, ktoré poskytuje dnes. Schopnosť Ukrajiny vidieť, počuť a efektívne fungovať na bojisku tak bude omnoho nižšia. Tým pádom asi aj šanca Ukrajiny obsadiť Krym bude omnoho menšia ako napríklad so spravodajskou službou zo Západu. 

Preto si myslím, že reálne k oslobodeniu Krymu, bohužiaľ, nedôjde. Neznamená to však, že Rusko z toho vyjde ako víťaz. Aj keby si Rusko len ponechalo alebo bolo schopné ubrániť Krym, tak aj v takej situácii to bude masívna porážka.

Nemyslím si však, že by došlo k reálnej zmene režimu v Rusku, pretože ten režim je schopný a ochotný používať hrubú silu voči svojmu vlastnému obyvateľstvu. Pre súčasný režim v Rusku by to neznamenalo žiadnu zmenu. Naopak, asi by sa z Ruska stala Severná Kórea, k tomu Rusko speje už v súčasnosti. To je naozaj reinkarnácia Sovietskeho zväzu.

Ak by Vladimira Putina vymenil iný funkcionár, bol by rovnako alebo veľmi podobne nastavený ako Putin?

To sa nedá predpovedať. Mnohí vravia, že Putin nemá žiadneho následníka - to nemal ani Josif Stalin. Došlo tam ešte k nejakým - obrazne povedané - vnútrostraníckym a vnútrorežimovým šachovým partiám. Vyšiel z toho víťazne Nikita Chruščov. Tak isto z toho môže teraz výjsť víťazne niekto iný - pokiaľ by sa niečo stalo Putinovi. Čo zásadné sa pre strednú a východnú Európu zmenilo, keď sa dostal namiesto Stalina k moci Chruščov? Priznal excesy Stalina, ale Česko-Slovensko nevystúpilo zo sovietskeho bloku a Moskva nepovedala "dovidenia naše satelity v strednej a východnej Európe". Pre nás sa toho reálne veľa nezmenilo. 

Nemyslím si, že aj teraz by to bolo niečo zásadné. Môže prísť nejaký väčší alebo menší radikál, ale stále to bude znovuzrodený Sovietsky zväz. Pokiaľ tam nepríde niekto, ako bol Gorbačov. Reálne tam v súčasnosti nikoho takého nevidím. Nemyslím si, že by v Rusku bola nejaká vnútorná opozícia, ktorá by volala po reformách a zmene fungovania. 

Aj keď vojna skončí víťazstvom Ukrajiny a porážkou Ruska, tak to bude svojím spôsobom víťazstvo podobné tomu z 1. svetovej vojny, keď nikto nedobyl Berlín. No napriek tomu Nemecko vojnu prehralo. Potrebujeme také povojnové usporiadanie, ktoré sa vyhne konštelácii, aká vznikla po 1. svetovej vojne a ktorá ako keby naštartovala Nemecko na 20-ročnú krízu, ktorá skončila Hitlerom. 

Ak budeme mať po vojne riešenie, ktoré sa bude podobať tomu po 1. svetovej vojne, tak si kúpime čas na 20 rokov. O 20 rokov sa Rusko ocitne v situácii ako Nemecko po 20 rokoch od Versailles. Zároveň potrebujeme mať riešenie, akým bolo to po 2. svetovej vojne, keď bolo Nemecko reintegrované do Západu a celé sa zmenilo, denacifikovalo - takéto niečo potrebujeme spraviť vo vzťahu k Rusku. Problémom však je, že koniec vojny nebude vyzerať ako koniec 2. svetovej vojny, keď bolo Nemecko okupované - to sa nestane.

Vojna sa pravdepodobne skončí podobne ako prvá svetová, potrebovať však budeme riešenie, ktoré bude podobné ako po skončení druhej svetovej (pozn. red. porazené Nemecko sa reintegrovalo).

Čo je najdôležitejším aspektom v tejto vojne a akú príučku si z toho Západ vie zobrať?

Zobrať príučku z tejto vojny by si malo Rusko, nie my. Myslím, že robíme to čo vieme, stojíme si za svojimi hodnotami a konáme správne. Máme sa bičovať za to, že sme neočakávali takúto šialenú vojnu v 21. storočí v Európe? Nad tým by som sa nezamýšľal. Pár starých mužov žijúcich vo svojej bubline v Kremli urobilo rozhodnutie a my sa máme kvôli jeho dôsledkom bičovať? Nie, vieme čo máme, aj čo potrebujeme spraviť. Vieme, že potrebujeme zvýšiť kapacitu nášho obranného priemyslu, produkciu munície a inak rozmýšlať o obrane.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok