Rusko podniklo sériu vzdušných úderov. Zasiahli niekoľko oblastí aj kritickú infraštruktúru

ta3 ČTK
16.2.2023 08:04

Rusko v noci na štvrtok podniklo na Ukrajine sériu vzdušných úderov, uviedol na telegrame šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Zásahy podľa neho hlási niekoľko oblastí, väčšinu striel a dronov ale zostrelila ukrajinská protiletecká obrana. V západoukrajinskej Ľvovskej oblasti útok podľa tamojšej miestnej správy poškodil zariadenie kritickej infraštruktúry.

Pri jednom z útokov zahynula 79-ročná žena a niekoľko ľudí bolo zranených. V západoukrajinskej Ľvovskej oblasti útok podľa tamojšej miestnej správy poškodil zariadenie kritickej infraštruktúry.

"Ďalší ruský vzdušný útok. Drony a rakety vyslali v noci. Bohužiaľ sú zásahy na severe a západe Ukrajiny a tiež v Dnepropetrovskej a Kirovohradskej oblasti," napísal v príspevku na telegrame Jermak. "Rusi trochu zmenili taktiku. Vykonávajú aktívny prieskum, používajú falošné ciele. Protivzdušná obrana sa ale vysporiadala s väčšinou nepriateľských striel a dronov," dodal.

Ruské sily vyslali širokú škálu rôznych striel, celkom 36 v rámci dvojhodinového útoku, uviedol náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj. Ukrajinci ich podľa neho zostrelili 16. Pri predchádzajúcich vlnách mala protivzdušná obrana väčšiu úspešnosť, podotkla agentúra AP, podľa ktorej Rusko možno hľadá spôsoby, ako prekonať ukrajinskú obranu posilnenú západnými systémami.

V meste Pavlohrad, ktoré leží zhruba 60 kilometrov východne od Dnipra, si rakety vyžiadali jeden život, sedem zranených, zničili sedem domov a ďalších 30 poškodili. Poškodený je aj priemyselný podnik, ktorý zachvátil požiar. Hasičom sa plamene podarilo uhasiť. "Príšerná noc v Pavlohrade. Nepriateľ mesto zasiahol raketami tri hodiny po polnoci (2:00 SEČ), keď ľudia pokojne spali vo svojich domovoch. Zomrela 79-ročná žena," napísal na telegrame nový gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.

Škody už v štvrtok skoro ráno ohlásila Ľvovská oblasť, kde podľa šéfa oblastnej správy Maksyma Kozyckého Rusko zasiahlo bližšie neurčené zariadenie kritickej infraštruktúry. Na mieste podľa neho začalo horieť, požiar sa ale podarilo uhasiť. "Nie sú žiadne zranenia alebo mŕtvi," napísal Kozyckyj na telegrame.

Poškodenú kritickú infraštruktúru hlási aj stredoukrajinský Kremenčuk, ktorý podľa agentúry Unian v noci zasiahli dve strely. Ukrajinské ministerstvo energetiky uviedlo, že aj napriek útokom je ukrajinská sieť schopná pokryť dopyt koncových zákazníkov.

Ministerstvo vnútra Moldavska oznámilo, že na severe krajiny našli pohraničníci trosky rakety použité pri dnešných ruských úderoch na Ukrajinu. Z vyjadrenia nie je celkom jasné, či išlo o ruskú raketu alebo strelu ukrajinskej protivzdušnej obrany. Podľa ministerstva ide od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu o štvrtý prípad, keď trosky rakiet dopadli na územie Moldavska.

Ruské vojská takmer pred rokom začali inváziu na Ukrajinu. Po mnohých neúspechoch na fronte v lete a na jeseň spustila Moskva na začiatku vlaňajšieho októbra pravidelné vzdušné útoky na ukrajinské mestá a energetickú infraštruktúru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok