Putin si musí uvedomiť, že nedokáže zvíťaziť, vyhlásil Stoltenberg

ta3 tasr
15.2.2023 20:13

Ruský prezident Vladimir Putin si musí uvedomiť, že vo svojej vojne na Ukrajine nie je schopný zvíťaziť. V stredu sa tak vyjadril generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Informujeme podľa správy z webovej stránky stanice CNN.

Putin podpísal dekrét o nových odvetných sankciách proti Západu
TASR/AP

"Ruský prezident Vladimir Putin takmer rok od (začiatku) svojej brutálnej invázie nedáva najavo, že je pripravený na mier," povedal Stoltenberg. "Práve naopak, spúšťa nové ofenzívy a cieli na civilistov, mestá a kritickú infraštruktúru," dodal na spoločnej tlačovej konferencii s poľským prezidentom Andrzejom Dudom v Bruseli.

"Putin si musí uvedomiť, že nedokáže zvíťaziť a preto musíme aj naďalej rýchlo dodávať Ukrajine zbrane a strelivo," povedal Stoltenebrg. Dodal, že Ukrajinci to potrebujú na opätovné získanie územia a udržanie sa ako nezávislá krajina v Európe. NATO podľa slov generálneho tajomníka podniká ďalšie kroky na posilnenie obrany Aliancie. Pripomenul v tejto spojitosti "najväčšiu krízu v oblasti bezpečnosti, ktorej v súčasnosti čelíme".

"Posilňujeme svoju prítomnosť a pripravenosť od Čierneho (mora) k Baltskému moru vrátane Poľska," povedal. Stíhačky z USA a Holandska podľa neho pomáhajú chrániť vzdušný priestor Európy, batérie systémov Patriot posilňujú protivzdušnú obranu a tisíce vojakov z členských krajín NATO sú v Poľsko na pomoc proti agresii. Takisto vyjadril odhodlanie zo strany NATO "brániť každý kúsok Poľska a celého územia spojencov".

S Dudom tiež hovorili o úlohe, ktorú vo vojne na Ukrajine zohráva Bielorusko, píše CNN. "Bielorusko naďalej podporuje ruské sily, poskytuje im prostredie a prehlbuje svoju politickú a vojenskú integráciu s Ruskom," povedal šéf NATO a vyzval Minsk, aby sa prestal spolupodieľať na vojne.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok