Štáty NATO zvýšia výrobu munície. Aliancia lepšie ochráni kritickú infraštruktúru, dodal Stoltenberg

ta3 ČTK
15.2.2023 13:30

Štáty Severoatlantickej aliancie sa zhodli na spolupráci pri rozšírení výroby munície a vojenského materiálu, ktorého zásoby sa stenčili kvôli preťahujúcej sa ruskej agresii voči Ukrajine. Po rokovaní aliančných ministrov obrany to v stredu oznámil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, podľa ktorého už niektoré krajiny začali navyšovať výrobu napríklad delostreleckej munície.

Ministri v stredu podľa Stoltenberga tiež schválili nový plán obrany aliancie na budúce roky, ktorý reaguje okrem iného na ruskú hrozbu. Aliancia bude koordinovať zlepšenie ochrany kritickej infraštruktúry a zameria sa na podmorské siete, dodal Stoltenberg.

Zástupcovia aliančných vlád sa počas dvojdňového bruselského rokovania zhodovali na tom, že Ukrajine poskytnú ďalšie zbrane a muníciu, ktorú potrebuje na odrazenie očakávanej ruskej ofenzívy a prípadného získania iniciatívy na bojisku.

"Ukrajine sa otvára príležitosť, aby zvrátila rovnováhu na svoju stranu. Hráme o čas," vyhlásil Stoltenberg. Aby mohli aliančné krajiny ďalej dodávať Kyjevu dostatok dochádzajúcej munície, rozhodli sa podľa neho spolupracovať pri budovaní nových výrobných kapacít.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok