Zelenskyj by sa mal v Poľsku stretnúť s Bidenom, píše poľský denník

TA3 ČTK
15.2.2023 18:37

Ak sa nestane nič mimoriadne, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa čoskoro vydá na oficiálnu návštevu Poľska, napísal v stredu denník Dziennik Gazeta Prawna s odvolaním sa na svoje zdroje v Kyjeve.

Zelenskyj by sa mal v Poľsku stretnúť s Bidenom, píše poľský denník
TASR/AP

Zelenskyj by sa podľa nich do susednej krajiny mohol vydať v čase, keď tam bude americký prezident Joe Biden. Varšava ani Kyjev túto informáciu nepotvrdili. Ukrajinský prezident od minuloročného 24. februára, teda začiatku ruskej invázie, navštívil štyri zahraničné metropoly. 

Najprv sa vlani v decembri vydal do Washingtonu, nedávno bol v Londýne, Paríži a Bruseli. Poľsko navštívil dvakrát letmo počas cesty zo svojich diplomatických výprav. V poľskom meste Rzeszów, ktoré sa nachádza blízko hraníc s Ukrajinou, sa na záver oboch svojich ciest stretol s poľským náprotivkom Andrzejom Dudom.

Ďalšia cesta Zelenského do Poľska má byť už oficiálna, tvrdí Dzennik Gazeta Prawna. "Dokončujeme prípravy na ňu," cituje svoje zdroje z ukrajinských úradov a uvádza, že odohrať sa má najskôr v čase pobytu šéfa Bieleho domu vo Varšave alebo práve v Rzeszówe. Zelenskyj s najväčšou pravdepodobnosťou predstaví v prítomnosti Dudu a Bidena podrobnosti mierovej iniciatívy súvisiacej s jeho desaťbodovým mierovým plánom, poznamenal denník.

Biden navštívi Poľsko od 20. do 22. februára. Má v pláne stretnutie so svojím poľským náprotivkom Dudom a predstaviteľmi ďalších krajín bukureštskej deviatky. Témou rokovaní bude okrem iného pomoc Ukrajine, informovala minulý týždeň tlačová hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu uplynie 24. februára rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok