Spojenci Kyjeva skompletizovali prvý prápor tankov Leopard, uviedol poľský minister obrany

ta3 ČTK
15.2.2023 18:18

Poľsko a ďalší spojenci Kyjeva už skompletizovali prvý prápor tankov Leopard. Podľa denníka Gazeta Wyborcza to v stredu oznámil poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.

Spojenci Kyjeva skompletizovali prvý prápor tankov Leopard, uviedol poľský minister obrany
TASR/AP

Denník doplnil, že tankový prápor v ukrajinskej armáde má 31 strojov. V Poľsku a v Nemecku sa už začal výcvik ukrajinských vojakov v ovládaní leopardov. Výcvik je intenzívny a namiesto obvyklých dvoch alebo troch mesiacov potrvá iba jeden mesiac, povedal podľa agentúry Ukrinform novinárom náčelník poľskej výcvikovej skupiny Krzysztof Sieradzki.

K 14 leopardom, ktoré prisľúbilo Poľsko, sa pripojí osem strojov z Nórska, štyri z Kanady a najmenej štyri zo Španielska. Dodať tanky prisľúbilo aj Fínsko, uviedol poľský denník s odkazom na Blaszczakovo vyjadrenie po utorkovom a stredajšom zasadnutí ministrov obrany NATO v Bruseli. Poľsko sa zaviazalo zorganizovať vytvorenie jedného z prisľúbených tankových práporov, zatiaľ čo za skompletizovanie druhého zodpovedá Nemecko, doplnil denník.

V minulých dňoch sa objavili prvé zábery ukrajinských tankistov, ktorí sa cvičia v Swietoszowe na juhozápade Poľska. "Ukrajinskí vojaci prechádzajú turbokurzom, ktorý bude trvať mesiac," uviedla z miesta reportérka Rádia Slobodná Európa. 

Práve adekvátny výcvik a dodanie tankov do napadnutej krajiny v čo najkratšom čase sú zásadné, upozornil predtým denník Politico.

"Ukrajinci sa učia rýchlo," povedal podľa agentúry Ukrinform náčelník výcvikovej skupiny Sieradzki s tým, že doterajšie skúsenosti ukrajinských vojakov s riadením tankov im pomáhajú pri osvojovaní si spôsobu ovládania nových strojov.

Výcviku v Poľsku, ktorého začiatok v pondelok ohlásil minister Blaszczak, sa zúčastňuje 105 ukrajinských vojakov. Ide ako o samotné posádky tankov, tak aj o technický personál, ktorý bude zodpovedať za údržbu strojov. Ukrajinci trénujú každý deň 10 až 12 hodín. Na výcviku sa podľa poľského ministerstva obrany podieľajú aj inštruktori z Kanady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok