Nad Kyjevom sme spozorovali šesť ruských balónov, väčšinu sme zostrelili, uviedla vojenská správa mesta

TA3 TASR
15.2.2023 17:24

Kyjevská vojenská správa v stredu uviedla, že nad Kyjevom spozorovala šesť ruských balónov. Väčšinu z nich zostrelila protivzdušná obrana. Informovala agentúra Reuters.

Nad Kyjevom sme spozorovali šesť ruských balónov, väčšinu sme zostrelili, uviedla vojenská správa mesta
TASR/AP (ilu)

Vojenská správa v príspevku na platforme Telegram napísala, že balóny mohli byť vybavené sledovacími zariadeniami. Incident sa podľa hovorcu ukrajinských vzdušných síl Jurija Ihnata stal v stredu, keď v Kyjeve zneli poplašné sirény.

"Podľa informácií, ktoré sa teraz spresňujú, išlo o balóny  poháňané silou vetra," napísala vojenská správa. Pravdepodobne mali slúžiť na zmätenie ukrajinskej protivzdušnej obrany. Moskva sa k preletu balónov nad Kyjevom nevyjadrila.

Hovorca ukrajinských vzdušných síl tesne pred spozorovaním balónov upozornil, že Rusko by ich mohlo začať používať vo vojne na Ukrajine, aby si šetrilo prieskumné drony.

Špionážne balóny sa v uplynulých dňoch stali vo svete ústrednou témou, keď bol nad Spojenými štátmi spozorovaný veľký čínsky balón. Americké vzdušné sily ho 4. februára zostrelili nad Atlantickým oceánom. Podľa Washingtonu išlo o špionážny balón. Peking tvrdí, že išlo o civilný balón používaný na meteorologické účely.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok