USA zvažujú, že Ukrajine dodajú tisíce zabavených iránskych pušiek

ta3 ČTK
15.2.2023 08:27

Americká armáda zvažuje, že Ukrajine na obranu proti ruskej invázii poskytne tisíce zabavených iránskych pušiek s viac ako miliónom nábojov, a tiež tisíce rozbušiek a malé množstvo protitankových striel. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters a denník The Wall Street Journal (WSJ).

munícia sklad 1140 px (TASR/AP)
foto ilu TASR/AP

Americké námorníctvo v posledných mesiacoch zabavilo z rúk pašerákov niekoľko dodávok vojenského materiálu v objeme desiatok ton munície, rakiet i zbraní na ceste z Iránu do Jemenu. Tamojší šiitskí povstalci Húsiovia tieto zbrane používajú na útoky na provládne jemenské sily a Saudskou Arábiou vedenú koalíciu, ktorá podporuje medzinárodne uznanú jemenskú vládu.

"Aktuálne tempo spotreby munície na Ukrajine je mnohonásobne vyššie ako tempo našej produkcie, čo vytvára tlak na náš obranný priemysel," povedal v pondelok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Spojené štáty Ukrajine poskytli viac ako 100 miliónov nábojov do ručných zbraní. Výzvou pre administratívu amerického prezidenta Joea Bidena je teraz podľa WSJ nájsť právne ospravedlnenie pre odoberanie zbraní a munície z jedného konfliktu a ich presun do konfliktu iného.

Pašované zbrane v Ománskom zálive v poslednom čase okrem Američanov zabavilo aj francúzske námorníctvo, konkrétne 3000 útočných pušiek, takmer 600-tisíc nábojov a 20 protitankových rakiet na palube rybárskej lode.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok