Rusko považuje obvinenia z únosov ukrajinských detí za absurdné. V skutočnosti boli zachránené, tvrdí Moskva

ta3 TASR
15.2.2023 13:02

Rusko odmietlo obvinenia Spojených štátov o únosoch ukrajinských detí na Moskvou ovládané územia a označilo ich za "absurdné". Informuje agentúra DPA.

ONLINE: Sedem ukrajinských oblastí čakajú energetické obmedzenia. Irán popiera, že by na Kryme pôsobili jeho inštruktori
TASR/AP

Ruské veľvyslanectvo v USA v stredu uviedlo, že tieto deti a ich príbuzní boli odvezení do bezpečia skôr, ako sa začne útok ukrajinských ozbrojených síl. Americké ministerstvo zahraničných vecí predtým obvinilo Moskvu, že prostredníctvom rozsiahlej siete nezákonne presunulo tisícky ukrajinských detí na územia pod kontrolou ruskej vlády. Tieto "deportácie" sú podľa neho vojnovým zločinom.

Ruská ambasáda v USA takisto tvrdí, že deti boli v skutočnosti zachránené. "Robíme všetko pre to, aby maloletí občania zostali so svojimi rodinami a aby sme sa v prípade neprítomnosti alebo smrti rodičov postarali o siroty," uviedlo ruské veľvyslanectvo, ktoré zároveň zo zodpovednosti za smrť a zranenia detí obvinilo "kyjevský režim".

Počas minulého roka prišlo v dôsledku "konania" Kyjeva a prostredníctvom Západom dodaných zbraní o život v oblastiach Donbasu 153 detí, 279 utrpelo zranenia, cituje z vyhlásenia ambasády agentúra DPA. Ukrajinské ozbrojené sily americkými raketometmi typu HIMARS zasiahli civilnú infraštruktúru, školy, škôlky a nemocnice.

V dôsledku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu sa množstvo detí stalo sirotami či stratilo kontakt so svojimi rodičmi. Pred ruskými útokmi sú na úteku milióny Ukrajincov, pripomína DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok