Rusko drží vyše 6000 ukrajinských detí v zariadeniach na prevýchovu, tvrdí štúdia

ta3 ČTK
15.2.2023 10:17

Rusko drží najmenej 6-tisíc ukrajinských detí určených zrejme na prevýchovu v zariadeniach na okupovanom Kryme a v Rusku, tvrdí štúdia americkej Yaleovej univerzity, o ktorej informuje agentúra Reuters. Táborov a ďalších zariadení, v ktorých sú ukrajinské deti, je podľa nej najmenej 43. Celkový počet detí v nich môže byť ešte oveľa vyšší.

ONLINE: Ukrajina po ruských útokoch obnovuje dodávky elektriny,
TASR/AP

"Zdá sa, že hlavným účelom táborových zariadení, ktoré sme identifikovali, je politická prevýchova," uviedol Nathaniel Raymond, jeden z výskumníkov, podľa ktorých ide o rozsiahlu sieť prevádzkovanú Moskvou od jej invázie na Ukrajinu vo februári minulého roka.

Deti v táboroch, z ktorých najmladšiemu identifikovanému boli štyri mesiace, patria do niekoľkých skupín. Niektoré boli už pred inváziou v starostlivosti ukrajinských štátnych inštitúcií, ďalšie Rusko považuje za siroty. V táboroch sú ale aj deti, ktorých ukrajinskí rodičia stále žijú.

V niektorých táboroch sa deťom už vo veku 14 rokov dostalo vojenského výcviku. Výskumníci ale nenašli dôkazy, že by niektoré z nich bolo neskôr nasadené v bojoch. Prišli ale na to, že časť detí bola časom presunutá k pestúnom alebo adoptívnym rodičom v Rusku. Podľa Raymonda sa zdá, že systém táborov a adopcie ukrajinských detí schválila najvyššie miesta v ruskej vláde počnúc prezidentom Vladimirom Putinom.

Ruská ambasáda vo Washingtone uviedla, že krajina prijíma deti, ktoré boli nútené utiecť z Ukrajiny, a snaží sa robiť všetko pre to, aby mohli byť v rodinách. Výskum americkej univerzity je súčasťou projektu, ktorý sa zaoberá porušovaním ľudských práv zo strany Ruska. Projekt podporuje americké ministerstvo zahraničia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok