ANKETA: Ľudia o vojenskej pomoci. Sú Slováci za vývoz stíhačiek na Ukrajinu?

ta3/Denis Dufala
16.2.2023 00:00

Za takmer rok vojny Slovensko poskytlo rozsiahlu pomoc Ukrajine v podobe dodávok zbraní, vojenskej techniky aj výcviku vojakov za státisíce eur. Je možné, že nášmu východnému susedovi odošleme aj stíhačky. Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o potenciálnej dodávke stíhačiek MiG-29 do vojny proti Rusku.

ANKETA: Ľudia o vojenskej pomoci. Sú Slováci za vývoz stíhačiek na Ukrajinu?
TASR/Branislav Račko - Denis Dufala

Stíhačky MiG-29

Slovensko má v držbe 11 stíhačiek typu MiG-29. Rezort obrany už minulý rok diskutoval s Ukrajinou o poskytunutí MiG-ov. Minulý týždeň na samite v Bruseli požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj premiéra Hegera o dodávku slovenských stíhačiek. 

V auguste minulého roka ich ministerstvo obrany uzemnilo. K stíhačkám Mig-29 mala v utorok mimoriadne zasadnúť národná rada, no neotvorili ju. Rokovať mali o návrhu skupiny poslancov NR SR na prijatie uznesenia NR SR o nesúhlase s odovzdaním bojových lietadiel MiG-29 vo vlastníctve Slovenskej republiky Ukrajine.

Zo utorkového rozhovoru s Jurajom Krúpom, šéfom branno-bezpečnostného výboru, vyplynulo, že by sme neboli prví, kto by poskytol stíhačky na Ukrajinu. Aj podľa Jaroslava Naďa by Slovensko nemalo prvenstvo vo venovaní bojových liedadiel spomedzi krajín NATO. "MiG-29 sú lietadlá, ktoré sú už u nás uzemnené, nie sú v dobrom stave. Mali sme tu ruských technikov, ktorí sa o tie stíhačky starali, bolo ich na Slovensku asi 50. Starali sa o nich asi tak, že tie stroje boli chybové," vysvetlil v rozhovore pre ta3 Krúpa.

"Nie sme jediná aliančná krajina, ktorej nebo strážia spojenci. Sú to napríklad Pobaltie, Slovinsko, Island či Chorvátsko, ktoré je v podobnej situácii ako my. Oni tiež museli uzemniť svoje MiG-y, ale oni mali ešte MiG-21, tie sú už úplne nepoužiteľné. Nič výnimočné to nie je, je to úplne bežná vec. Je to normálny štandard spolupráce medzi spojencami v Aliancii. Ak sa tu hovorí o tom, že nám niekto musí strážiť nebo, tak to je klasická výpomoc, práve o tomto je Aliancia, aby sme si vedeli pomáhať," tvrdí Krúpa.

Objednaných máme štrnásť stíhačiek F-16 Block 70/72, ktoré majú meškať niekoľko mesiacov. Prvé americké stíhačky majú na Slovensko doraziť do polovice roku 2024.

V uliciach sme sa ľudí pýtali: Ste za, alebo proti odovzdaniu slovenských stíhačiek MiG-29 Ukrajine, ak by za ne Slovensko získalo financie?

Čo na to opýtaní?

Monika (26): Áno, bola by som za to. Ak by im to malo pomôcť vyhrať ten konflikt, tak jednoznačne kvôli tomu.

Romana (33): Ja som proti. Nakoľko mám pocit, že sme prvý štát Európskej únie, ktorý sa do takéhoto niečoho púšťa, asi by som sa pozrela na postoj iných krajín a potom zvážila ten náš.

Nikolas (25): Ja som určite za to, aby sme ich poslali Ukrajine. My ich už nevyužijeme, je to stará ruská technika. Nám prídu F-16 a Ukrajina z nich bude mať osoh, bráni sa pred Ruskom, čiže ja som za. 

Simona (24): Nakoľko sa niekoľko ruských predstaviteľov vyjadrilo, že takýto akt bude brať ako kolaborantstvo a že sa vojna presunie aj na územia tých krajín, ktoré budu Ukrajinu takto podporovať, tak si myslím, že žiadne peniaze nestoja za to, aby sme mali vojnu v našej krajine. Čiže nie som za odoslanie stíhačiek Ukrajine. 

Slavomír (28): Áno, bol by som za. Sú zastaralé, nemajú využitie. Mohli by sme ich tam poslať a mať z toho aj nejaké peniaze.

František (43): Určite nie. Podporujeme s tým len vojnu. 

Milan (31): Ja som jednoznačne za to, aby Slovensko odovzdalo stíhačky Ukrajine. Myslím si, že musíme pomáhať krajine, ktorá tu pomoc potrebuje a my tie stíhačky máme predsa uzemnené a nebudú nám na nič a na dve veci, čiže by mali ísť jednoznačne na Ukrajinu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok