Americké spoločnosti vyrobia náboje pre Ukrajinu. Vojna vyprázdňuje sklady spojencov, dodal Stoltenberg

ta3 TASR
15.2.2023 08:00

Americká armáda v utorok oznámila, že zadala dvom zbrojárskym spoločnostiam objednávky v hodnote 522 miliónov dolárov na výrobu 155-milimetrovej delostreleckej munície pre Ukrajinu. Informuje o tom agentúra AFP.

zbrane náboje (TASR)
TASR

Objednávky armáda zadala spoločnostiam Northrop Grumman Systems Corp. a Global Military Products Inc. Dodávky novej munície sa očakávajú už v marci tohto roka, uvádza armáda vo vyhlásení. Zmluvy budú financované z programu Iniciatíva za bezpečnostnú pomoc pre Ukrajinu, ktorý spadá pod americký Pentagón. Objednávky boli zadané v čase silnejúcich obáv, že Ukrajina rýchlo vyčerpáva zásoby munície zo Spojených štátov a iných krajín.

Ukrajina a Rusko míňajú od začiatku invázie na vzájomné ostreľovanie obrovské množstvo munície. V novembri Rusko denne podľa amerických predstaviteľov odpálilo asi 20-tisíc delostreleckých nábojov. Ukrajina odpálila denne 4000 až 7000 nábojov, čo je viac ako Západ vyrába, aby dokázal udržať toto tempo. Počet denne odpálených delostreleckých nábojov sa s príchodom zimy znížil, no obom stranám hrozí nedostatok, a preto muníciou šetria.

"Vojna na Ukrajine pohlcuje obrovské množstvo munície a vyprázdňuje sklady spojencov. Súčasná miera výdavkov munície Ukrajiny je oveľa vyššia ako naša súčasná miera jej výroby," uviedol v pondelok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.            

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok