Z pozemnej akcie vzdušný boj? Rusko vraj zhromažďuje stíhačky a vrtuľníky pri hraniciach s Ukrajinou

ta3 tasr
14.2.2023 22:44

Rusko zhromažďuje stíhačky a vrtuľníky v blízkosti hraníc s Ukrajinou, uviedli v utorok predstavitelia západných tajných služieb. Informoval o tom spravodajský portál Sky News.

Z pozemnej akcie vzdušný boj? Rusko vraj zhromažďuje stíhačky a vrtuľníky pri hraniciach s Ukrajinou
TASR/AP (ilu)

Správa o vývoji situácie vyvolala podozrenia, že sily ruského prezidenta Vladimira Putina sa snažia zmeniť svoju problematickú pozemnú inváziu na "vzdušný boj". Zatiaľ čo americký minister obrany Lloyd Austin trvá na tom, že USA nevidia bezprostredné známky "masívneho leteckého útoku", na utorkovom stretnutí so spojencami z NATO minister zdôraznil hrozbu zvyšných podstatných leteckých síl Ruska.

Denník Financial Times uvádza, že spravodajské informácie zdieľané medzi členskými štátmi NATO odhalili hromadenie lietadiel v blízkosti rusko-ukrajinských hraníc, čo podnietilo požiadavky na urýchlené dodávky prostriedkov protivzdušnej obrany a delostreleckej munície do Kyjeva.

Zmienený britský denník cituje nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa americkej administratívy, ktorý o Austinovom utorkovom brífingu povedal: "Veľmi jasne deklaroval, že máme krátky čas na to, aby sme pomohli Ukrajincom pripraviť sa na ofenzívu, a že tí majú celkom konkrétne potreby."

"Ruské pozemné sily sú dosť vyčerpané - to najlepšie naznačuje, že Moskva svoju taktiku zmení na vzdušný boj. Ak chcú Ukrajinci prežiť, musia mať čo najviac prostriedkov protivzdušnej obrany a čo najviac munície," dodal predstaviteľ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok