Rusi sa pokúšali obísť mesto Vuhledar, ich konvoj rozprášila ukrajinská armáda, píše BBC

TA3 ČTK
14.2.2023 11:49

Rusi sa zrejme snažili obísť východoukrajinský Vuhledar z východu, keď ich konvoj rozprášila ukrajinská armáda. Nie je stále jasné, či išlo o jednotlivý útok, alebo o sériu, ale straty Ruska boli značné, píše ruskojazyčný server BBC, ktorý sa pokúsil udalosti z posledných dní rekonštruovať.

Početné otázky ohľadom situácie pri Vuhledare vzbudili zábery na sociálnych sieťach, ktoré zdieľalo aj ukrajinské ministerstvo obrany. Ruské sily začali významný útok na Vuhledar 26. januára. Podieľali sa na ňom jednotky 40. samostatnej brigády námornej pechoty a 155. brigády námornej pechoty, obe patriace k Tichooceánskej flotile, jednotky samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a 36. motostreleckej brigády 29. vševojskovej armády. Podľa ruského nezávislého vyšetrovacieho projektu Conflict Intelligence Team sa na operácii podieľali aj zvláštne jednotky ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Rusi podľa všetkého najprv rýchlo dosiahli diaľnicu, ktorá spája dedinu Pavlivku s mestom Marjinka v Doneckej oblasti. Cesta mieri zo juhozápadu na severovýchod a od Vuhledaru oddeľuje jeho predmestie, zostavené z chatiek a menších domov. Ruským vojakom sa však kvôli odporu ukrajinskej armády nedarilo preniknúť do mesta. Zrejme sa preto rozhodli pre obchvatný manéver – mesto obísť z východu.

Ruské kolóny sa presúvali od dediny Mykilske, ktorá je pod kontrolou ruskej armády, po cestách vedúcich cez rozľahlé polia. Cesty lemujú stromoradia, ktoré poskytujú určité krytie, drony ukrajinskej armády ale pohyb ruských konvojov zaznamenali a ukrajinské sily zahájili paľbu. Je ťažké určiť, kedy presne útok na konvoj nastal. Videozáznamy zničených či opustených obrnených vozidiel ukrajinské zdroje zverejnili 9. februára popoludní. Prvé správy o ostreľovaní ruského konvoja pri Vuhledare sa ale objavili už 6. februára, kedy sa tiež hovorilo o tridsiatke zničených vozidiel.

Jeden z ukrajinských blogerov podľa BBC tvrdí, že ruská armáda utrpela u Vuhledaru straty v rámci "série útokov". Server však píše, že žiadne spoľahlivé dáta o presnom čase zničenia či zasiahnutia vozidiel neexistujú. Rôzne zdroje sa ale zhodujú na tom, že Rusko prišlo o zhruba 30 kusov vybavenia. Na základe záberov sa jedná o 31 vozidiel, ale nie je jasné, či všetky zábery boli zhotovené v jeden deň alebo dokonca na jednom mieste.

Na záberoch z dronov je vidieť tanky a obrnené vozidlá, ktoré sa pohybujú v tesnej kolóne. Keď niektoré vozidlá nabehnú na míny, ďalšie sa ich snažia obísť a tiež explodujú. Ruské ministerstvo obrany stratu konvoja pri Vuhledare nepotvrdilo. BBC upozorňuje, že sa jej tvrdenie o stratách v tomto prípade nepodarilo overiť.

Ruský prezident Vladimir Putin vo videu natočenom 9. februára a zverejnenom 12. februára uviedol, že "ruská námorná pechota práve teraz pracuje, ako má" a že "hrdinne bojujú" aj príslušníci Tichooceánskej flotily. Podľa analytikov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) tieto útvary chválil zámerne, pretože práve 155. námorná pechotná brigáda pri útoku na Vuhledar mala značné straty. Slová ruského prezidenta ale tiež môžu značiť, že Moskva chce na útok na Vuhledar nasadiť ďalšie sily, dodáva ISW.

Zábery zničeného konvoja si jednoznačne vyžiadali veľkú kritiku proruských blogerov aj vojenských expertov. Niektorí z nich operáciu vo Vuhledare označili za jednu z najväčších samostatných porážok ruskej armády od začiatku invázie a prirovnali ju k neúspešným pokusom o prekročenie rieky Severný Donec v máji 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok