Nórsko sa pridalo k ďalším štátom Západu, daruje Ukrajine osem tankov Leopard 2

TA3 TASR
14.2.2023 14:22

Nórska vláda v utorok uviedla, že Ukrajine daruje osem svojich tankov Leopard 2. Táto severská krajina sa tak pridáva k ďalším štátom Západu, ktoré Kyjevu prisľúbili dodanie ťažkých zbraní. Informovala agentúra AFP.

Nórsko sa pridalo k ďalším štátom Západu, daruje Ukrajine osem tankov Leopard 2
TASR/AP

"Nórsko daruje osem tankov a najviac štyri podporné vozidlá," uviedol vo vyhlásení minister obrany Björn Arild Gram. "Okrem toho vyčleňujeme prostriedky na muníciu a náhradné diely," dodal. Nórska armáda celkovo vlastní 36 tankov Leopard typu 2A4. Gram uviedol, že na muníciu a náhradné diely pre tanky Leopard 2 bude prostredníctvom fondu EÚ pre Ukrajinu - Európskeho mierového nástroja (EPF) - vynaložených 250 miliónov nórskych korún (23 miliónov eur).

"Situácia na Ukrajine sa blíži do kritickej fázy a je potrebná rýchla a komplexná podpora Západu," povedal Gram. Dodal, že Nórsko sa spolu s ďalšími spojeneckými krajinami bude podieľať na školení a výcviku ukrajinských vojakov na používanie tankov Leopard, ktoré prebiehajú v Poľsku.

AFP pripomína, že Nemecko nedávno prisľúbilo, že Kyjevu dodá 14 tankov Leopard 2 a tiež povolilo ich reexport iným krajinám. Doručenie 14 týchto tankov už schválilo Poľsko a Kanada ohlásila, že dodá štyri. Fínsko, Španielsko a Portugalsko tiež naznačili, že sa zapoja do tejto iniciatívy, avšak neuviedli, koľko tankov plánujú poskytnúť.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius minulú stredu uviedol, že Berlín a jeho spojenci chcú doručiť prvý prápor tankov do apríla a ďalšie budú dodané počas tohto a budúceho roku. Dánsko, Nemecko a Holandsko okrem toho avizovali, že ukrajinským silám v  "najbližších mesiacoch" dodajú najmenej 100 starších tankov Leopard 1.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok