Titul v paralelných pretekoch získali Američania

ta3 TASR
14.2.2023 14:17

Americkí lyžiari získali na majstrovstvách sveta v Courchevel/Meribel zlato v tímových paralelných pretekoch. Vo finále súťaže zdolali obhajcov titulu Nórov 3:2. Bronz si vybojovali Kanaďania, ktorí zvíťazili nad Rakúšanmi vďaka lepšiemu času. Slovenskí reprezentanti vypadli v osemfinále po prehre s domácimi Francúzmi (0:4).

Titul v paralelných pretekoch získali Američania
TASR/AP

Američania získali historicky prvý cenný kov v tímovej súťaži na MS a hneď toho najcennejšieho lesku. V dramatickom finále dosiahli za stavu 1:1 Paula Moltzanová a Thea Louise Stjernesundová navlas rovnaký čas (22,74 s), za čo dostali obe krajiny po bode. 

Rozhodla tak úplne posledná jazda. V nej Timon Haugan urobil hrubú chybu na štarte, hneď nabral obrovské manko a Tommy Ford si v červenej dráhe poľahky prišiel po prvenstvo a rozhodol o zlate pre USA. Tímom chýbali najväčšie hviezdy, ktoré sa rozhodli koncentrovať na individuálne súťaže. Za Nórov neštartoval Aleksander Aamod Kilde, v tíme USA absentovala líderka Svetového pohára Mikaela Shiffrinová.  

V štartovej listine figurovalo dokopy 16 tímov, každá krajina mohla nominovať dvoch mužov a dve ženy, plus jedného náhradníka z každého pohlavia. V osemfinále sa stretlo osem dvojíc a ďalej sa pokračovalo klasickým vyraďovacím systémom. Každý súboj sa skladal zo štyroch bodovaných jázd, v prípade nerozhodného výsledku rozhodoval súčet lepšieho z mužských a lepšieho zo ženských časov. 

Najvyššie nasadení boli na základe poradia v Pohári národov Švajčiari, ktorých viedla Wendy Holdenerová. Na úvod si poradili s Lotyšmi hladko 4:0, v ďalšom kole však tesne vypadli s Kanadou. Američania sa najviac zapotili paradoxne už v osemfinále, v ktorom vyhrali proti Poliakom iba dve jazdy, za nerozhodného stavu 2:2 rozhodol lepší súčet časov, ktorí mali USA lepší o dve stotinky. 

Vo štvrťfinále potom vyradili Taliansko (3:1), v semifinále rovnakým výsledkom Kanadu. Nóri získali svoj druhý cenný kov v tímovej paralelke na MS po titule z Cortiny 2021. V úvodnom kole hladko prešli cez Belgičanov a vo štvrťfinále vyradili aj premožiteľov Slovákov z Francúzska (3:1), v semifinále si poradili rovnakým výsledkom s Rakúšanmi. Doplatili však na zranenie Maria Therese Tvibergovej, ktorá potom chýbala vo finále, jej náhradníčka Kristin Lysdahlová prehrala tesne súboj s Ninou O'Brienovou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok