Wagnerovci sú obávaným nepriateľom, hovorí francúzsky generál. Označil ich za ukážku nástroja hybridnej vojny

ta3 čtk
13.2.2023 15:59

Ruská Wagnerova skupina, ktorej žoldnieri bojujú spoločne s radovou ruskou armádou na Ukrajine, je súperom, ktorý budí obavy, a predstavuje model, ktorý sa určite bude rozvíjať. Povedal to náčelník generálneho štábu pozemných síl francúzskej armády Pierre Schill. Polovojenskú organizáciu označil za ukážku nástroja hybridnej vojny, píše AFP.

Dvaja zajatí wagnerovci popísali hrôzy z frontu, zabitie im hrozilo z oboch strán
AP Photo/Libkos

Wagnerova skupina kedysi pôsobila v utajení a jej zakladateľ Jevgenij Prigožin predtým dokonca popieral, že organizácia existuje. Teraz však oligarcha s väzbami na ruského prezidenta Vladimira Putina úplne otvorene hovorí o jej angažmán na Ukrajine. Prigožinovi žoldnieri v minulosti presadzovali záujmy Moskvy na Blízkom východe a v častiach Afriky a dnes vedú ruskú ofenzívu pri východoukrajinskom Bachmute.

"Pozrime sa na milíciu Wagner, na to, čo teraz predvádza," uviedol generál Schill pri pondelkovom stretnutí s novinármi. Skupina sa podľa neho snaží vybojovať "svoje miesto v Kremli" a ukazuje pri tom, že je "obávaným nepriateľom". Milícia "je schopná zaplatiť v krvi veľmi vysokú cenu," povedal Schill.

Odkazoval tým zrejme na správy o vysokých stratách pri ruských operáciách, do ktorých je Wagnerova skupina zapojená. Televízia CNN cez víkend zverejnila rozhovory s dvoma Rusmi, ktorí sa do radov milície dostali z ruského väzenia, kde Prigožin v uplynulých mesiacoch verboval nových bojovníkov. Muži, ktorých na sklonku minulého roka zajali Ukrajinci, popísali, že za niekoľko týždňov na fronte boli svedkami desiatok úmrtí vrátane incidentu, pri ktorom velenie popravilo muža odmietajúceho vykonať rozkaz na útok.

Schill označil wagnerovcov za typ nástroja, ktorý sa pohybuje na hrane vojnového konfliktu a "nutne sa bude rozvíjať". "Presadzujú sa alebo sa presadia všetky súkromné vojenské organizácie? Pravdepodobne nie, tu je prítomná miera štátnej pomoci," citovala francúzskeho generála AFP.

"Pravdepodobne sme na rovnakom prelome ér, ako bol ten pri páde berlínskeho múru... Dochádza k novému spochybňovaniu medzinárodného práva v podobe, ktorá sa vykryštalizovala po druhej svetovej vojne. Určitý počet krajín nám hovorí: 'Vaše právo je voliteľné, západné, my ho spochybníme,'" povedal Schill.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok