Rozbor osemfinále Ligy majstrov: Čakajú nás súboje gigantov, v hre budú aj dvaja Slováci

ta3/Milan Špak
14.2.2023 00:00

Dátum 14. február tento rok neznamená len sviatok zamilovaných. Je aj dňom, na ktorý čakali futbaloví fanúšikovia na celom svete – začína sa vyraďovacia fáza Ligy majstrov. Nemilosrdný žreb proti sebe postavil hneď niekoľko velikánov starého kontinentu. Pozrite si rozbory stretnutí osemfinálového kola najprestížnejšej európskej futbalovej súťaže.

Rozbor osemfinále Ligy majstrov: Čakajú nás súboje gigantov, v hre budú aj dvaja Slováci
TASR/AP

Dortmund – Chelsea

V stredu sa začne ďalší z dvojzápasov, ktorý bude pútať veľkú pozornosť. Borussia, ktorá v Bundeslige zdatne sekunduje Bayernu Mníchov, sa postaví proti londýnskej Chelsea, ktorá je jedným z najväčších sklamaní aktuálneho ročníka Premier League.  

Nemecký klub prišiel pred sezónou o hviezdneho Erlinga Haalanda, ktorý zamieril do Manchesteru City. S touto stratou sa však vysporiadal obdivuhodne. Síce nemá vo svojich radoch špičkového strelca, napriek tomu sa mu darí skórovať. V lige má priemer dva strelené góly na zápas, lepšie je na tom len Bayern, na ktorý Borussia stráca v tabuľke iba tri body.

Chelsea je úplne opačným príbehom. S príchodom nového majiteľa Todda Boehlyho, prišli do klubu okrem obrovských finančných prostriedkov aj nové očakávania. Tie sa však ani zďaleka nedarí napĺňať. Za posledné dve prestupové obdobia prišlo do tímu celkovo 17 hráčov, za ktorých Chelsea podľa portálu The Sporting News dokopy zaplatila necelých 554 miliónov libier. Ide o mená ako Raheem Sterling (47,5 milióna libier), Kalidou Koulibaly (33 miliónov libier), Marc Cucurella (57,5 milióna libier), Wesley Fofana (70 miliónov libier), Mykhailo Mudryk (62 miliónov libier) či rekordný transfer Enzo Fernández za necelých 108 miliónov libier.

Napriek týmto akvizíciám sú Londýnčania v tabuľke Premier League na deviatom mieste. Pred nimi sú tímy ako Brentford, Fulham či Brighton. Z posledných ôsmich stretnutí Chelsea vyhrala jediný raz. Naopak, Dortmund okúsil chuť porážky v súťažnom zápase naposledy 11. novembra a momentálne ťahá sériu šiestich výhier po sebe. Napriek tomu sa v tomto dueli podľa stávkových kancelárií favorit hľadá ťažko. Hráčska kvalita a hĺbka kádra hovorí v prospech Chelsea, aktuálna forma zase nahráva Dortmundu.

Club Bruggy – Benfica Lisabon

Zrejme najmenší záujem bude medzi divákmi pútať konfrontácia medzi Club Bruggy a lisabonskou Benficou. Favoritom sú Portugalčania, ktorí vedú domácu súťaž s náskokom piatich bodov pred Portom. Benfica prekvapujúco na jeseň vyhrala základnú skupinu, v ktorej mala za súperov PSG aj Juventus Turín.

Bruggy sú momentálne na štvrtej priečke v belgickej najvyššej ligovej súťaži. Už ich samotná účasť v osemfinále je prekvapením. Zo skupiny sa prebojovali v konkurencii Atlética Madrid, Bayeru Leverkusen a FC Porto. Tento dvojzápas bude určite v tieni duelov medzi Dortmundom a Chelsea. Navyše, počas ich prvého zápasu sa bude hrať aj šláger anglickej ligy medzi Arsenalom a Manchesterom City. Duel medzi Club Bruggy a Benficou tak zrejme budú sledovať len skalní fanúšikovia oboch tímov.

Liverpool – Real Madrid 

Budúci týždeň v utorok sa na Anfielde odohrá repríza minuloročného finále. Ani jeden z celkov nenastúpi do osemfinále v ideálnej fazóne. O niečo lepšie je na tom španielsky veľkoklub, ktorý sa počas víkendu stal víťazom Majstrovstiev sveta klubov FIFA. V španielskej La Lige však stráca na vedúcu Barcelonu už 11 bodov. Od začiatku kalendárneho roka Real prišiel už o sedem bodov a boj o titul sa mu začína vzďaľovať.

Liverpool je na tom momentálne podobne ako Chelsea, jeho výsledky sú sklamaním. "The Reds" však na prestupovom trhu neboli, na rozdiel od Londýnčanov, aktívni takmer vôbec. Pred sezónou prišiel do klubu za veľké peniaze z Benficy uruguajský útočník Darwin Núñez, ten sa však zatiaľ výraznejšie nepresadil. V zimnom prestupovom období rady Liverpoolu posilnil ďalší ofenzívny hráč, Holanďan Cody Gakpo. Za klub zatiaľ nastúpil šesťkrát a na svoj prvý gól stále čaká.

14. februára:

  • PSG - Bayern Míchov
  • AC Miláno - Tottenham

15. februára:

  • Dortmund - Chelsea
  • Club Bruggy - Benfica Lisabon

21. februára:

  • Liverpool - Real Madrid
  • Eintracht Frankfurt - SSC Neapol

22. februára:

  • Inter Miláno - Porto
  • RB Lipsko - Manchester City

7. marca:

  • Chelsea - Dortmund
  • Benfica Lisabon - Club Bruggy

8. marca:

  • Bayern Mníchov - PSG
  • Tottenham - AC Miláno

14. marca:

  • Porto - Inter Miláno
  • Manchester City - Lipsko

15. marca:

  • Real Madrid - Liverpool
  • SSC Neapol - Eintracht Frankfurt
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok