Rozbor osemfinále Ligy majstrov: Čakajú nás súboje gigantov, v hre budú aj dvaja Slováci

ta3/Milan Špak
14.2.2023 00:00

Dátum 14. február tento rok neznamená len sviatok zamilovaných. Je aj dňom, na ktorý čakali futbaloví fanúšikovia na celom svete – začína sa vyraďovacia fáza Ligy majstrov. Nemilosrdný žreb proti sebe postavil hneď niekoľko velikánov starého kontinentu. Pozrite si rozbory stretnutí osemfinálového kola najprestížnejšej európskej futbalovej súťaže.

Rozbor osemfinále Ligy majstrov: Čakajú nás súboje gigantov, v hre budú aj dvaja Slováci
TASR/AP

Úvodné zápasy sa budú hrať 14., 15., 21. a 22. februára. Odvety sú na programe 7., 8., 14. a 15. marca. Medzi tímami, ktoré sa prebojovali zo skupinovej fázy, sú tradičné veľkokluby v podobe Bayernu Mníchov, Realu Madrid či Liverpoolu. Nájdeme tam však aj menej ostrieľané celky ako napríklad belgický Club Bruggy.

PSG – Bayern Mníchov 

Osemfinálový program odštartuje v utorok večer súbojom gigantov a reprízou finále ligy šampiónov z "covidového" ročníka 2019/2020. Parížsky Saint-Germain sa v ére katarských šejkov, ktorí klub vlastnia od roku 2011, márne pokúša dostať na najvyšší stupienok európskeho klubového futbalu. Najbližšie k tomu mal práve v roku 2020, kedy podľahol vo finále Bayernu 0:1.

Oba kluby už vyše dekády bezkonkurenčne dominujú svojim domácim ligovým súťažiam. Paríž aj Mníchov sú na čele aj v tomto ročníku, ich nadvláda však nie je taká jednoznačná, ako sme boli zvyknutí po minulé roky. Bayern vedie tabuľku Bundesligy o jediný bod pred Unionom Berlín. Po jesennej časti mali Bavori pohodlnejší náskok, no tromi januárovými remízami po sebe dali prenasledovateľom možnosť priblížiť sa. Ideálnou formou sa nemôže chváliť ani klub spod Eiffelovej veže, posledné dva zápasy, v pohári s Monakom a v lige s Marseille, prehral.

Oba tímy trápi pomerne výrazná maródka. Parížu v posledných troch stretnutiach chýbal pre zranenie zadného stehenného svalu Kylian Mbappé. Síce sa už zapojil do tréningu, je však ťažké predpokladať, či ho v utorok večer uvidíme na trávniku Parc des Princes. Otázny je aj štart Lionela Messiho, ktorého taktiež trápilo svalové zranenie. Bayernu bude chýbať brankárska opora Manuel Neuer, pre ktorého sa po zlomenine nohy sezóna skončila. Pre zranenie kolena je dlhodobo mimo krajný obranca Lucas Hernandéz a minimálne v úvodnom zápase si nezahrá ani ofenzívna zbraň Sadio Mane.

Oba tímy si len ťažko mohli priať náročnejší žreb. Ich súboj bude najväčším ťahákom osemfinálového kola. Na jednej strane stojí Bayern Mníchov, ktorý po odchode kanoniera Roberta Lewandowského stále hľadá svoju tvár. Na strane druhej je Paríž Saint-Germain s hviezdami nabitým kádrom a najnebezpečnejšou útočnou trojicou na svete. Núka sa otázka: Ak to Paríž opäť nezvládne, dokedy to bude katarských šejkov baviť?

AC Miláno – Tottenham 

Milánsky klub, ktorý zvykol byť v minulých desaťročiach tradičnou veľmocou, je vo vyraďovacej časti prvýkrát od ročníka 2013/2014. Úradujúceho šampióna talianskej Serie A čaká neľahká úloha. Až do minulého piatka ťahali "Rossoneri" sedemzápasovú šnúru bez víťazstva. Prelomili ju až najtesnejšou výhrou 1:0 proti Turínu. AC sa zrejme už rozlúčil s myšlienkou na obhajobu titulu, v lige je piaty s priepastným mankom 18 bodov na vedúci Neapol.

Rovnako na piatom mieste vo svojej domácej ligovej súťaži je aj Tottenham. "Kohútov" v tejto sezóne charakterizujú nevyrovnané výkony. Perfektnou ukážkou sú ich posledné dva zápasy – 5. februára zaskočili Manchester City, no v ďalšom kole ich deklasoval 4:1 Leicester, ktorý sa pred uplynulým víkendom nachádzal hlboko v druhej polovici tabuľky.

Oba kluby v tejto sezóne mierne zaostávajú za očakávaním. U milánskeho AC sa predpovedal boj o obhajobu titulu, no stráca dych. Tottenham sa síce uchádza o priečky zaručujúce pohárovú Európu, no herne aj výsledkovo zaostáva za najlepšími. Dá sa predpokladať mimoriadne vyrovnaný súboj. Oba celky potrebujú iskru, ktorá ich naštartuje smerom k lepším výkonom.

14. februára:

  • PSG - Bayern Míchov
  • AC Miláno - Tottenham

15. februára:

  • Dortmund - Chelsea
  • Club Bruggy - Benfica Lisabon

21. februára:

  • Liverpool - Real Madrid
  • Eintracht Frankfurt - SSC Neapol

22. februára:

  • Inter Miláno - Porto
  • RB Lipsko - Manchester City

7. marca:

  • Chelsea - Dortmund
  • Benfica Lisabon - Club Bruggy

8. marca:

  • Bayern Mníchov - PSG
  • Tottenham - AC Miláno

14. marca:

  • Porto - Inter Miláno
  • Manchester City - Lipsko

15. marca:

  • Real Madrid - Liverpool
  • SSC Neapol - Eintracht Frankfurt
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok