Vrcholný čínsky diplomat navštívi Rusko, urobí tak pred výročím invázie na Ukrajinu

TA3 TASR
13.2.2023 13:27

Vrcholný čínsky diplomat Wang I navštívi v rámci deväťdňovej cesty po viacerých európskych krajinách, ktorú odštartuje v utorok, aj Rusko. V pondelok to oznámil hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin s tým, že Wang I pricestuje aj do Francúzska, Talianska, Maďarska a Nemecka, kde sa zúčastní na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Informovali stanica CNN a agentúra DPA.

Vrcholný čínsky diplomat navštívi Rusko, urobí tak pred výročím invázie na Ukrajinu
TASR/AP

Wang I, bývalý šéf čínskej diplomacie, v súčasnosti zastáva funkciu predsedu výboru pre zahraničnú politiku Komunistickej strany Číny. Jeho návšteva Ruskej federácie bude zameraná na "rozsiahlu výmenu názorov o ďalšom vývoji čínsko-ruských vzťahov, ako aj na medzinárodné a regionálne problémy spoločného záujmu", uviedol hovorca ministerstva.

V poradí 59. ročník Mníchovskej bezpečnostnej konferencie sa uskutoční od 17. do 19. februára. Vysokopostavený predstaviteľ čínskej vlády sa na nej zúčastní po prvý raz od začiatku pandémie Covid-19. Wang I prednesie na konferencii prejav, v ktorom vysvetlí postoje Pekingu k pálčivým medzinárodným otázkam.

DPA pripomína, že Čína v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu podporuje šéfa Kremľa Vladimira Putina a Spojené štáty a NATO označuje za hlavných vinníkov vojny. Peking zároveň zdôrazňuje, že sa usiluje zohrávať "konštruktívnu rolu" pri mierovom urovnaní konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok