Dodávky tankov na Ukrajinu sa komplikujú. Problémom je nedostatok náhradných dielov, vyhlásilo Poľsko

TA3 TASR
13.2.2023 11:23

Hlavným problémom pri dodávkach tankov na Ukrajinu je nedostatok náhradných dielov, a to najmä pre tanky typu Leopard. V pondelok to vyhlásil poľský minister obrany Marius Blaszczak.

Dodávky tankov na Ukrajinu sa komplikujú. Problémom je nedostatok náhradných dielov, vyhlásilo Poľsko
TASR/AP

Poľsko už dlhší čas vyzýva, aby členské krajiny NATO a Európskej únie poslali Ukrajine tanky na obranu proti ruskej invázii. Varšava Kyjevu ponúkla vlastných 14 tankov Leopard nemeckej výroby. Informovala agentúra PAP. "Hlavným problémom dodania západných tankov Ukrajine je nedostatok náhradných dielov," uviedol Blaszczak v rozhovore pre televíziu Polsat. Dodal však, že túto otázku musí riešiť hlavne nemecký zbrojársky priemysel.

"My sami máme obrovské problémy s modernizáciou našich tankov Leopard, ktorá od roku 2015 postupuje len veľmi pomaly," upozornil minister. Podľa Blaszczaka nemá Poľsko najlepšiu skúsenosť s efektivitou nemeckého zbrojárskeho priemyslu.  

Nemecký minister obrany Boris Pistorius však prisľúbil, že sa touto problematikou bude zaoberať. Nemecko v januári odsúhlasilo poľskú dodávku tankov Leopard 2 pre Ukrajinu. Varšava okrem toho Kyjevu pošle 60 sovietskych tankov T-72. 

Agentúra PAP pripomína, že v reakcii na opakované výzvy Ukrajiny a po narastajúcom tlaku niektorých západných spojencov Nemecko minulý mesiac oznámilo, že dodá moderné bojové tanky Leopard 2 z armádnych zásob. Berlín tiež spojí finančné prostriedky s Dánskom a Holandskom na obnovu najmenej 100 starších tankov Leopard 1 zo zásob priemyselných podnikov, ktoré budú dodané na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok