Rusko postupuje pri východoukrajinskom Bachmute. Možné víťazstvo bude len symbolické, píšu médiá

TA3 ČTK
13.2.2023 12:55

Ruskí vojaci meter po metre, pomaly ale iste, obsadzujú ukrajinské územie pri východoukrajinskom meste Bachmut. Jednotky Moskvy podľa novinárov ruskojazyčného servera BBC bez zastavenia ostreľujú ukrajinské pozície. Ukrajinci mesto stále držia, aj napriek nedostatku munície.

Rusko postupuje pri východoukrajinskom Bachmute. Možné víťazstvo bude len symbolické, píšu médiá
TASR/AP

Možné ovládnutie Bachmutu, z ktorého prakticky nič nezostalo, bude mať ale pre Rusko už len čisto symbolickú hodnotu, píše agentúra AFP. Muži bez rúk či nôh, o ktorej ich pripravili míny a delostrelecká munícia, sa sťahujú z bojového poľa pretkaného zákopmi a posiateho krátermi po ostreľovaní. "Je to ako pri Verdune," prirovnáva boje k bitkám z prvej svetovej vojny Ivan, vodič sanitky čakajúcej pri ceste. Bitka o Bachmut, ktorá trvá už siedmym mesiacom, je podľa AFP rovnako ako boje na západnom fronte vo Francúzsku v roku 1916 krvavá, dlhá a márna.

"Ide o klasický problém ako z prvej svetovej vojny," uvádza Mark Cancian z amerického Centra pre strategické a medzinárodné štúdiá (CSIS). Keď prvé pokusy Moskvy o obkľúčenie mesta zlyhali, Rusko podľa neho ďalej pokračovalo v útokoch. Pokiaľ nakoniec uspejú a Bachmut dobyjú, "nebude to z operačného a strategického hľadiska nič znamenať", domnieva sa Cancian. "Má to veľkú symboliku, takže keby sa Bachmutu zmocnili, urobili by z toho dôležitú záležitosť. Ale nebolo by to tak," uvádza a dodáva, že Ukrajincom zostáva len jediné. "Ak je to mesto, kde Rusi útočia, tak Ukrajinci nemajú na výber a musia brániť," hovorí Cancian.

Bitka o Bachmut je jednou z najtvrdších bitiek od začiatku ruskej invázie vlani vo februári. Ruské sily postupne zaberajú nové územie, a to s podporou bojovníkov súkromnej Wagnerovej (v prepise z ruštiny Vagnerovej) skupiny. Tá sem vysiela všetky nové vlny žoldnierov a hovorí sa, že celé polia sú posiate telami zabitých Rusov, píše BBC. Jednotky Moskvy majú v podstate pod kontrolou obe hlavné cesty vedúce do mesta. Ukrajinské sily majú na zásobovanie vyhradenú už len jednu úzku prístupovú cestu, píšu novinári.

"(Rusi) sa snažia mesto dobyť už od júla. Teraz postupne vyhrávajú. Majú viac zdrojov, takže keď budú hrať o čas, vyhrajú. Nedokážem povedať, ako dlho to bude trvať. Možno im dôjdu zdroje. Naozaj v to dúfam," uviedla Iryna, hovorkyňa 93. mechanizovanej brigády ukrajinskej armády.

"Máme iba jednu možnosť - pokračovať k víťazstvu," povedal reportérke BBC jeden z veliteľov, uvedený len krstným menom Ihor. Možnosť stiahnutia z Bachmutu predtým, ako mesto Rusi obkľúčia a ukrajinské jednotky odrežú, sa vojakom nepozdáva. "Ak velenie vydá taký rozkaz, dobre, rozkaz je rozkaz. Ale aký to teda malo zmysel, držať sa celé tie mesiace, ak musíte mesto opustiť. Nie, to nechceme," uviedol Mychajlo z 93. mechanizovanej brigády.

Aj napriek boju možno ale v Bachmute stále nájsť život - pokiaľ viete, kde ho hľadať, uvádza reportérka BBC. Ako úkryt poslúžil niekdajší boxerský klub, ktorý teraz lemujú krabice s darovaným jedlom a kde si ľudia môžu nabiť telefóny, dať si teplé jedlo alebo si jednoducho len s niekým porozprávať. "Keď sme prišli, bolo tam veľa ľudí - staršie ženy sa tiesnili okolo platne a v boxerskom ringu sedeli dvaja malí chlapci a hrali počítačové hry," píšu novinári BBC. V meste bez vody a elektriny podľa nich zostáva 5000 obyvateľov z pôvodných zhruba 70-tisíc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok