Dánsko odovzdalo Ukrajine všetky svoje húfnice Caesar. Dokážu dostreliť do vzdialenosti 40 kilometrov

TA3 ČTK
13.2.2023 10:49

Dánsko odovzdalo Ukrajine všetky svoje samohybné húfnice Caesar, informovalo v pondelok ministerstvo obrany v Kyjeve. V januári Kodaň uviedla, že je pripravená dodať Ukrajine 19 kusov týchto delostreleckých systémov francúzskej výroby.

Dánsko odovzdalo Ukrajine všetky svoje húfnice Caesar. Dokážu dostreliť do vzdialenosti 40 kilometrov
Twitter/War Monitor

"Naozajstný priateľ, ktorý vie, že náš boj je bojom Európy. Ďakujeme, Dánsko!" uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany v príspevku, ktorý ukazuje nakladanie vojenskej techniky do ukrajinského dopravného lietadla.

Húfnica Caesar, vyrábaná spoločnosťou Nexter, má kaliber 155 milimetrov. Nainštalovaná je na nákladnom vozidle a je schopná vypáliť šesť rán za minútu až do vzdialenosti 40 kilometrov. Spolu s nemeckými samohybnými húfnicami Panzerhaubitze 2000 prispeli vlani caesary k tomu, že ukrajinská armáda získala schopnosť zasahovať ciele hlboko za ruskými líniami, a spomaliť tak ofenzívu Moskvy.

Francúzsko darovalo Ukrajine v minulom roku 18 caesarov. Ďalších 12 kusov by malo byť dodaných v nadchádzajúcich týždňoch, uviedol koncom januára francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu s tým, že táto dodávka bola pôvodne určená Dánsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok