S-300, húfnice, bévépéčka aj Božena. Akú vojenskú techniku Slovensko už dodalo Ukrajine?

ta3/Denis Dufala
14.2.2023 00:00

Ochrana neba v podobe dodávky známeho systému protivzdušnej obrany S-300 zo sovietskej éry bola len špička ľadovca. Ukrajine sme od začiatku ruskej invázie pomohli vojenskou technikou, ktorá sa dá vyčísliť v desiatkach miliónov eur.

S-300, húfnice, bévépéčka aj Božena. Akú vojenskú techniku Slovensko už dodalo Ukrajine?
TASR/ Erika Ďurčová-Branislav Račko

Vrtuľníky Mi-17

V polovici minulého roka slovenská vláda rozhodla, že Ukrajine odošle štyri vrtuľníky typu Mi-17 a jeden Mi-2 spoločne s muníciou do raketového systému Grad. Z Ozbrojených síl Slovenskej republiky boli tieto typy vrtuľníkov už dávnejšie vyradené.

  • Vrtuľníky: odoslané: štyri kusy Mi-17, jeden kus Mi-2, celková hodnota viac ako 32-miliónov eur, náhrada pre Slovensko: UH-60M Black Hawk

Húfnice Zuzana 2

Ukrajinskej strane Slovensko vyrobilo, predalo a vyviezlo doposiaľ osem samohybných kanónových húfnic Zuzana 2 od slovenskej spoločnosti Konštrukta-Defence. Ako informovalo ministerstvo obrany, presun všetkých kusov ťažkej vojenskej techniky sa realizoval po pripísaní platieb na účet v správe rezortu. Okrem ôsmich už dodaných húfnic má Konštrukta-Defence vyrobiť pre Ukrajinu ďalších 16 Zuzán, ktoré majú platiť Dánsko, Nemecko a Nórsko.

"Všetky húfnice Zuzana, ktoré šli na Ukrajinu, si Ukrajinci kúpili a aj plnohodnotne vyplatili – 58 miliónov eur je už na účte štátnej spoločnosti, ktorá ich vyrába. Ďalších 16 Zuzán, ktoré sa už vyrábajú, kúpili zase Nemci, Dáni a Nóri – je to viac ako 90 miliónov eur. Sú to komerčné záležitosti, ktoré nesúvisia s obranyschopnosťou Slovenska," pre redakciu ta3 to tvrdil Jaroslav Naď.

  • ZUZANA 2: odoslané: osem kusov, celková hodnota: viac ako 50 miliónov eur (pozn. red. Ukrajina za dodávky zaplatila)


Zdroj: crz.gov.sk

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok