Nad Čínou od minulého roka preletelo viac ako desať amerických balónov, bráni sa Peking

TA3 ČTK
13.2.2023 09:46

Americké výškové balóny preleteli od začiatku minulého roka najmenej desaťkrát čínskym vzdušným priestorom. Na pravidelnej tlačovej konferencii to v utorok vyhlásil hovorca čínskeho ministerstva zahraničia, ktorého citovala agentúra Reuters. Biely dom reagoval vyhlásením, že americká vláda neprevádzkuje balóny nad čínskym územím.

Nad Čínou od minulého roka preletelo viac ako desať amerických balónov, bráni sa Peking
TASR/AP

Čína v nedeľu informovala, že sa chystá zostreliť neznámy lietajúci objekt, ktorý bol pozorovaný pri vodách mesta Ž'-čao v pobrežnej provincii Šan-tung. Neidentifikované objekty v minulých dňoch nechali nad svojim územím zostreliť aj vlády Spojených štátov a Kanady. Washington predtým nechal zostreliť balón, ktorý bol podľa neskorších amerických vyjadrení súčasťou rozsiahleho čínskeho programu vzdušnej špionáže.

"Od začiatku minulého roka vykonali americké výškové balóny viac ako desať nelegálnych preletov do čínskeho vzdušného priestoru bez súhlasu zodpovedajúcich čínskych úradov," povedal hovorca čínskej diplomacie Wang Wen-pin, ktorý neposkytol žiadne ďalšie podrobnosti a neuviedol ani, či išlo o vojenské, špionážne či iné balóny. Na otázku, ako Čína na tieto vniknutia do svojho vzdušného priestoru reagovala, Wang odpovedal, že reakcia bola "zodpovedná a profesionálna".

"Balóny nad Čínou neprevádzkujeme," reagoval vo vysielaní televízie MSNBC hovorca Bieleho domu v otázkach národnej bezpečnosti John Kirby. Jeho kolegyňa Adrienne Watsonová na twitteri doplnila, že akékoľvek tvrdenie o preletoch "sledovacích balónov" USA nad Čínou je nepravdivé. Peking sa podľa nej snaží o "zmiernenie škôd" v reakcii na informácie o vlastnom "programe výškových sledovacích balónov".

Americká vláda tvrdí, že jedno takéto zariadenie zostrelila na začiatku mesiaca po prelete nad americkým územím. Peking nepopiera, že išlo o čínsky prístroj, tvrdí však, že išlo o civilný objekt, ktorý slúžil na meteorologický výskum a kvôli silnému vetru sa odchýlil od svojej pôvodnej trasy. Reakcia Spojených štátov na balóny nad ich územím, ktorá zahŕňala aj odklad návštevy amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena v Pekingu, bola podľa Číny prehnaná. "Americká strana by sa v prvom rade mala pozrieť sama na seba, zmeniť svoje spôsoby, nikoho neočierňovať a nesnažiť sa rozdúchať konfrontáciu," dodal hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Wang Wen-pin.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok