Moskva reaguje na zákaz pre ruských športovcov na OH v Paríži: Je to neprijateľné

ta3 tasr
11.2.2023 13:54

Výzva Ukrajiny na zákaz účasti ruských športovcov na olympijských hrách v Paríži je "neprijateľná", povedal v sobotu ruský minister športu Oleg Matycin. Informuje o tom agentúra AFP.

"Pokus diktovať podmienky účasti športovcov na medzinárodných súťažiach je absolútne neprijateľný," povedal Matycin. "Vidíme očividnú túžbu zničiť jednotu medzinárodného športu a medzinárodného olympijského hnutia."

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v januári oznámil, že hľadá "cestu", ktorá by ruským a bieloruským športovcom umožnila účasť na OH 2024 v Paríži pod neutrálnou vlajkou. Ukrajina a niekoľko ďalších krajín tento postup kritizovali.

Prezident MOV Thomas Bach označil výzvy Ukrajiny na bojkot hier za odporujúce "zásadám, za ktorými stojíme". Prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok zopakoval svoje výzvy a povedal, že "samotná prítomnosť predstaviteľov teroristického štátu je prejavom násilia a bezprávia".

"Bolo by lepšie organizovať šport v rámci krajín a urobiť všetko pre to, aby sa šport stal veľvyslancom mieru a staval mosty medzi národmi," povedal v sobotu Matycin. Severské a niektoré východoeurópske krajiny už naznačili, že sa môžu pridať k prípadnému bojkotu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok