Objekty zostrelené nad Severnou Amerikou sa nepodobajú čínskemu balónu, tvrdí Biely dom

ta3 čtk
12.2.2023 17:17

Americkí činitelia sa domnievajú, že lietajúce objekty zostrelené v minulých dňoch nad Aljaškou a Kanadou boli balóny. V televízii ABC to povedal líder demokratov v americkom Senáte Chuck Schumer. Oba tieto objekty ale podľa neho boli menšie ako čínsky balón, ktorý pred týždňom zostrelilo americké letectvo pri pobreží Južnej Karolíny. Tlačové oddelenie Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť podľa agentúry Reuters neskôr uviedlo, že zostrelené objekty vyzerajú inak ako spomínaný čínsky balón.

Američania sa domnievajú, že objekty zostrelené nad Aljaškou a Kanadou boli balóny
AP Photo/Jose Luis Magana

"Rozhodne ich nebudeme popisovať, kým sa nám nepodarí získať trosky, na čom pracujeme," uviedol tlačový odbor v reakcii na otázky ohľadom Schumerových komentárov. Kanadský premiér Justin Trudeau dnes uviedol, že tímy pátrajú po valcovitom predmete, aby ho mohli analyzovať a zistiť viac o jeho účele.

Severoamerický vzdušný priestor v posledných dvoch týždňoch narušili tri lietajúce objekty. Minulý týždeň v sobotu stíhačka americkej armády zostrelila na pokyn prezidenta Joea Bidena čínsky balón, ktorý Spojené štáty označili za špionážne a ktorý preletel nad americkým územím. Tento týždeň v piatok zostrelili americké stíhačky nad Aljaškou neidentifikovaný objekt av sobotu kanadský premiér informoval o zostrelení neidentifikovaného objektu nad kanadským teritóriom Yukon.

Na otázku, či posledné dva zostrelené objekty boli balóny, Schumer podľa agentúry AP odpovedal: "Oni sa domnievajú, že áno, ale oveľa menší ako ten prvý." Schumer sa tak v televízii odvolával na sobotné informácie bezpečnostného poradcu Bieleho domu Jakea Sullivana.

Podľa Washingtonu bol čínsky balón veľký zhruba ako tri školské autobusy. Naproti tomu objekt zostrelený nad Aljaškou bol podľa Bieleho domu veľkosti menšieho auta. Oba objekty - zostrelené nad Aljaškou aj nad severnou Kanadou - tiež podľa AP leteli nižšie ako prvý balón a nachádzali sa vo výške, kde lietajú civilné lietadlá. Komu posledné dva zostrelené predmety patrili, zatiaľ nie je jasné. Podľa Schumera experti vyzdvihujú ich trosky a budú zisťovať, odkiaľ sa na americký kontinent dostali.

Peking už skôr zostrelenie svojho balóna pri Južnej Karolíne odsúdil a uviedol, že išlo o civilný objekt, ktorý slúžil na meteorologický výskum. Washington uviedol, že boli čínske špionážne balóny spozorované už skôr na piatich kontinentoch a že sú súčasťou rozsiahleho výzvedného programu, ktorý Čína vedie už roky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok