Kto je vinný za explózie Nord Streamu? NATO by malo usporiadať mimoriadny summit, vyzýva Rusko

ta3 čtk
12.2.2023 09:19

Severoatlantická aliancia by mala usporiadať mimoriadny summit k explóziám plynovodu Nord Stream. V sobotu neskoro večer to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Nord stream 2 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Odkazuje pritom na správu amerického investigatívneho novinára Seymoura Hersha, ktorý tvrdí, že zničenie ruského plynovodu nariadil americký prezident Joe Biden. Informuje o tom agentúra Reuters.

Hersh v stredu na svojom blogu zverejnil obsiahly text, v ktorom uvádza, že potápači amerického námorníctva vlani rozmiestnili výbušniny na plynovod, ktorý po dne Baltského mora spája Rusko s Nemeckom. V septembri potom výbušniny diaľkovo odpálili, píše Hersh. Podľa neho tak urobili s pomocou Nórska. Hersh sa ale opiera iba o jeden zdroj.

Hersh v roku 1970 získal za svoju prácu Pulitzerovu cenu, ktorá patrí k najprestížnejším v novinárskej brandži. Anonymný zdroj, o ktorý sa teraz opiera, má podľa Hersha "priamu znalosť operačného plánovania". Biely dom odmietol, že stojí za explóziami Nord Streamu. Svoju účasť odmietlo aj Nórsko.

Explóziu ruského podmorského potrubia vyšetruje Švédsko a Dánsko, v ktorých výlučných ekonomických zónach sa incident odohral. Tieto krajiny dospeli k záveru, že potrubie bolo vyhodené do povetria úmyselne, ale nepovedali, kto je vinníkom.

Spojené štáty a NATO označili incident za "akt sabotáže". Moskva obvinila z nevysvetliteľných výbuchov Západ, čo spôsobilo vzájomnú roztržku. Žiadna zo strán nepredložila žiadne dôkazy.

"Faktov je tu viac ako dosť: explózia potrubia, prítomnosť motívu, nepriame dôkazy získané novinármi," napísala Zacharovová na sociálnej sieti Telegram. "Kedy sa teda zíde mimoriadny summit NATO, aby zhodnotil situáciu?" dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok