Uhoľné mesto Vuhledar sa stalo taktickou korisťou vo vojne na Ukrajine

ta3 čtk
11.2.2023 21:19

V malom baníckom meste Vuhledar na východe Ukrajiny sa v čase blížiaceho sa výročia ruskej invázie odohráva boj o strategickú prevahu. Napísala to dnes agentúra AP, podľa ktorej je toto bojisko predchnuté symbolikou. Vuhledar sa stal dôležitým miestom v boji o Doneckú oblasť – kontrola nad ním poskytuje taktickú prevahu v širšej bitke o Donbas, píše agentúra. V súčasnej dobe ukrajinskí obrancovia ovládajú mesto, Rusi sú rozmiestnení na predmestí.

Uhoľné mesto Vuhledar sa stalo taktickou korisťou vo vojne na Ukrajine
AP Photo/Libkos

Vuhledar sa nachádza na vyvýšenej planine a jeho dobytie by pre Rusko znamenalo dôležitý krok k prerušeniu ukrajinských zásobovacích trás, píše AP. Podľa analytika Gustava Gressela z Európskej rady pre zahraničné vzťahy (ECFR) by to ruským silám umožnilo postúpiť a ohrozovať ukrajinské zásobovacie trasy k Marjinke, ktorá sa nachádza severne od Vuhledaru a odohrávajú sa o nej ťažké boje.

Naopak Ukrajine by zabezpečenie Vuhledaru poskytlo potenciálny odrazový mostík pre budúce protiofenzívy smerom na juh, píše AP a spomína mestá Mariupol a Berďansk. Agentúra ďalej upozorňuje na symbolickú rovinu: dobytie Vuhledaru by podľa nej zapadlo do plánov Moskvy dostať pod kontrolu celú Doneckú oblasť.

"Je to jeden z hlavných logistických bodov Donbasu a tiež jeden z hlavných výškových bodov," povedal agentúre Maksym, zástupca veliteľa ukrajinského práporu námornej pechoty. "Dobytím Vuhledaru by mohli Rusi ľahko okupovať celú Doneckú oblasť," dodal.

Ruské invázne sily zosilneli útoky na mesto od 24. januára, tvrdia miestni obyvatelia, ktorí Vuhledar ešte neopustili. V meste a na jeho okraji sú pritom rozmiestnené tri ukrajinské brigády, píše AP, ktorá zároveň poznamenala, že hovorila s piatimi veliteľmi ukrajinských jednotiek. Len štyri kilometre od nich - na predmestí Vuhledaru - sú podľa nej rozmiestnené jednotky ruskej 155. brigády námornej pechoty.

Ťažké boje o ovládnutie miesta stáli Rusko mnoho ľudských síl a zbraní, Ukrajinci naďalej držia obranné línie, píše AP. Ukrajinskí obrancovia zo svojich stanovíšť v meste podľa nej vidia na ruskej línii a zatiaľ sa im darí odrážať ruské pokusy o obkľúčenie. Ich obranu sa pokúšajú prelomiť kolóny ruských tankov a obrnených vozidiel. Na mesto tiež útočí ruské letectvo, rakety a delostrelectvo. "Situácia je napätá, ale pod kontrolou," povedal Maksym. Ukrajinskí velitelia zároveň hovoria, že niektoré ich jednotky trpia veľkým nedostatkom munície. Tento názor nebol zdieľaný naprieč brigádami, čo naznačuje, že niektoré sú zásobované lepšie ako iné, domnieva sa AP.

Podľa Kateryny Stepanenkovej z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) zatiaľ nie sú ruské aktivity v okolí Vuhledaru "operačne významné". Aj v prípade víťazstva vo Vuhledare by Rusko stále potrebovalo veľkú bojovú silu na postup na sever a na obsadenie celej Doneckej oblasti, píše AP a poznamenáva, že tri mesiace po novembrovom dobytí dediny Pavlivka sa Rusom stále nepodaril prielom vo Vuhledare, ktorý je od nej vzdialený štyri kilometre, teda šesť minút jazdy.

Zostávajúci civilní obyvatelia Vuhledaru medzitým hovoria, že zostanú. Z predvojnových 14.000 ľudí, ktorí poväčšine pracovali v miestnej uhoľnej bani a neďalekých továrňach, ich v meste zostalo asi 300. Väčšina sa celé dni ukrýva v pivniciach a vychádza von, keď boje utíchnu, aby si nabili telefóny a získali zásoby v takzvaných "staniciach nezlomnosti". Hovorkyňa polície v Doneckej oblasti Oleksandra Havrylková ich vyzýva, aby odišli. "V meste sú ľudia, ktorí sa nechcú nechať evakuovať, skúšali sme to mnohokrát," povedala. Mnoho z nich sa nikdy neodvážilo vzdialiť od svojho rodného mesta, podotkla AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok