Moskva opäť hovorí o mierových rokovaniach, ale na základe reality. Kyjev to považuje za dôkaz, že by nemali zmysel

ta3 čtk
11.2.2023 17:21

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin dnes v televíznom rozhovore vyzval Ukrajinu k mierovým rokovaniam, ale bez akýchkoľvek podmienok a "na základe tej reality, ktorá existuje".

kremeľ, moskva, 1140x
TASR/AP

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak vzápätí ponuku označil za ďalší dôkaz, že rokovania teraz nemajú zmysel, Rusko sa nemieni vzdať okupovaných ukrajinských území, a že jedine víťazstvo Ukrajiny vo vojne zaistí mier v Európe. "Áno, klasik hovorí, že akékoľvek vojnové akcie končia konaním, a prirodzene sme už povedali, že budeme na také rozhovory ochotní. Ale len na rozhovory bez predbežných podmienok (a) na základe tej reality, ktorá existuje, na rozhovory so zreteľom na ciele , ktoré sme verejne oznámili," vyhlásil ruský diplomat.

Také vyhlásenie podľa Podoljaka svedčí len o tom, že o rokovaní s Kremľom nemôže byť reči. "Kremeľ vo svojej pravidelnej rétorike o mieri a rokovaniach vyhlasuje, že neopustí (okupované) ukrajinské územia a neponesie zodpovednosť za svoje zločiny. Je to ďalší dôkaz, že o rokovaní nemôže byť reči. Jedine víťazstvo Ukrajiny, alebo vojna v Európe neskončí a Rusko zločinne ovládne svet," napísal Podoljak na twitteri.

Vpád ruských vojsk na Ukrajinu na rozkaz prezidenta Vladimíra Putina pred 353 dňami rozpútal najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny, ktorý si vyžiadal podľa odhadov desiatky tisíc ľudských životov a milióny ľudí vyhnal z domovov. Rusko sa pokúsilo anektovať ďalšie štyri ukrajinské regióny, podobne ako predtým Krym, ale svet tieto anexie neuznáva a ukrajinské vojská pri svojej protiofenzíve časť okupovaných území oslobodili.

Návrh rezolúcie, ktorý Valnému zhromaždeniu OSN predložili prívrženci Ukrajiny v predvečer ruského vpádu, zdôrazňuje potrebu dosiahnuť mier, ktorý by zaistil "zvrchovanosť, nezávislosť, jednotu a územnú celistvosť" Ukrajiny, píše ruská redakcia BBC. Rokovanie VS OSN o Ukrajine by malo pokračovať 22. februára a už nasledujúci deň by sa malo hlasovať o návrhu, ktorý podľa diplomatov dostali všetky členské štáty s výnimkou Ruska a Bieloruska. Dokument tiež nabáda k okamžitému a úplnému stiahnutiu ruských jednotiek z ukrajinského územia v medzinárodne uznávaných hraniciach, k úplnej výmene zajatcov, oslobodeniu všetkých nezákonne uväznených osôb ak návratu násilne deportovaných osôb do vlasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok