Ukrajinci ďalej držia Bachmut, uistil Zalužnyj amerického generála

ta3 čtk
11.2.2023 20:15

Ukrajinské jednotky naďalej ovládajú Bachmut na východe Ukrajiny, bez ohľadu na ustavičný tlak ruských síl, uviedol náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj po dnešnom telefonickom rokovaní s najvyššie postaveným americkým generálom. Šéfa zboru náčelníkov štábov Marka Milleyho dnes informoval o situácii na fronte, takmer rok po začiatku ruského útoku na Ukrajinu.

ONLINE: Ukrajina čelila novej vlne ruských útokov dronmi na juhu a východe krajiny
AP Photo/Libkos

"Najnapätejšia je situácia na doneckom smere, tam nepriateľ denne podniká až päť desiatok útokov," zdôraznil generál Zalužnyj. Tvrdé boje sa vedú aj u Vuhledaru a Marjinky. Ukrajinskí vojaci ale spoľahlivo bránia obranné línie, uistil.

"Na niektorých miestach sa nám podarilo obnoviť skôr stratené pozície a uchytiť sa tam. Nehľadiac na ustavičný tlak nepriateľa, naďalej ovládame Bachmut a prijímame opatrenia, aby sme stabilizovali frontovú líniu okolo tohto mesta," dodal Zalužnyj.

Zo skorších správ vyplývalo, že Rusi sa snažia ukrajinské jednotky v Bachmute obkľúčiť. Ruské zdroje už tiež tvrdili, že odrezali Ukrajincov od troch zo štyroch možných zásobovacích trás vedúcich z tylu do mesta.

Založnyj dnes zdôraznil, že úspech na bojisku závisí od efektívnej paľby, čo si vyžaduje zodpovedajúce množstvo zbraní a munície. Americkému generálovi poďakoval za pochopenie ukrajinských potrieb na odrazenie ruskej agresie, neochvejnú podporu Ukrajiny, ale aj za jeho osobný príspevok k priblíženiu ukrajinského víťazstva.

Zalužnyj v rozhovore s americkým generálom dal tiež najavo znepokojenie nad pôsobením ruských námorných dronov, teda diaľkovo ovládaných plavidiel, ohrozujúcich bezpečnosť civilnej námornej plavby v Čiernom mori. Práve z čiernomorských prístavov sa exportuje väčšina ukrajinského obilia.

V ruských médiách a sociálnych sieťach sa objavilo videoz údajného piatkového útoku takého dronu na most v Odesskej oblasti na juhu Ukrajiny. Útok, nepotvrdený ukrajinskými úradmi, bol maskovaný náletom ruských striel a bezpilotných lietadiel, uvádza server Insider.

O nasadení ruských námorných dronov ukrajinské ozbrojené sily predtým neinformovali. Ani Zalužnyj nespresnil, ako dlho táto hrozba existuje, upozornil server Meduza. Dodal, že podľa informácií z ruských sociálnych sietí vývoj týchto zbraní v Rusku začal na jeseň a ako vzor poslúžil ukrajinský námorný dron, nájdený pri brehoch Krymu po útoku na základňu ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole. Ak by napadnutý most bol uzavretý, časť Odesskej oblasti by bola dostupná len cez Moldavsko.

Počas vojny nemožno operatívne overiť tvrdenia znepriatelených strán z nezávislých zdrojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok