Arménsko a Turecko po desaťročiach otvorili hranicu, aby mohla prejsť pomoc

ta3 čtk
11.2.2023 18:15

Po troch desaťročiach sa otvoril hraničný priechod medzi Tureckom a Arménskom, aby ním mohol prejsť konvoj s arménskou humanitárnou pomocou obetiam ničivého zemetrasenia, ktoré postihlo zkraja tohto týždňa juh Turecka. Napísala to dnes agentúra Anadolu. Ankara nemá s Jerevanom diplomatické ani obchodné styky od 90. rokov minulého storočia, upozornila agentúra Reuters.

Arménsko a Turecko po desaťročiach otvorili hranicu, aby mohla prejsť pomoc
AP

Päť kamiónov s pomocou z Arménska dnes podľa tureckej štátnej agentúry prekročilo hranicu cez prechod Alican. "Humanitárna pomoc z Arménska prešla cez most Margara na arménsko-tureckú hranicu a mieri do oblasti postihnutej zemetrasením," napísal medzitým na twitteri námestník arménskeho ministra zahraničných vecí Vahan Kostanjan, ktorý zároveň zdieľal video z konvoja prekonávajúceho most.

Zvláštny vyslanec Turecka pre Arménsko Serdar Kiliç na twitteri zverejnil snímky z cesty kamiónov cez hranicu a poďakoval arménskym činiteľom. "Vždy si budem pamätať veľkorysú pomoc, ktorú poslal arménsky ľud, aby pomohla zmierniť utrpenie našich ľudí v zemetrasením postihnutom regióne Turecka," napísal.

Podľa agentúry Anadolu cez hraničný priechod Alican putovala humanitárna pomoc aj v roku 1988, kedy rozsiahle zemetrasenie zasiahlo naopak Arménsku. Pomoc vtedy cez toto kontrolné stanovište do susednej krajiny zaslal Turecký červený polmesiac.

Arménsku a Turecko rozdeľuje pohľad na udalosti z rokov 1915 až 1918, kedy pod vládou Osmanskej ríše zahynulo 1,5 milióna Arménov. Jerevan to považuje za genocídu, čo Ankara odmieta. Turecko tiež podporuje Azerbajdžan, ktorý je v spore s Arménskom o Náhorný Karabach. Práve kvôli územnému konfliktu o Karabach sa z iniciatívy Arménska v roku 1993 uzavrela turecko-arménska hranica.

Vlani v októbri sa na okraj pražského summitu Európskeho politického spoločenstva (EPC) neformálne stretli čelní predstavitelia všetkých troch krajín – turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, arménsky premiér Nikola Pašinjan a azerbajdžanský prezident Ilham Alijev. Podľa agentúry Reuters tak urobili v snahe zmierniť dlhoročnú nevraživosť. Schôdzka však nakoniec nemala konkrétne výsledky.

V júli sa Turecko a Arménsko zhodli na priamom leteckom obchodnom spojení medzi oboma krajinami a na otvorení spoločnej hranice, hoci len pre občanov tretích štátov. Po dvoch rokoch sa vlani vo februári tiež obnovili komerčné lety medzi Jerevanom a Istanbulom, Arménsko predtým uvoľnilo zákaz dovozu tureckého tovaru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok