Rakúski záchranári v Turecku sú pod ochranou tureckej armády, pokračujú v záchrannej operácii

ta3 tasr čtk
11.2.2023 12:24

Rakúski záchranári v sobotu popoludní sčasti obnovili záchranné práce po pondelkovom zemetrasení v Turecku. Ráno ich boli nútení prerušiť kvôli obavám o vlastnú bezpečnosť. O tú sa teraz starajú príslušníci tureckej armády. Informoval o tom na twitteri hovorca rakúskeho ministerstva obrany Michael Bauer. Po nezvestných osobách podľa neho začali dnes popoludní znova pátrať dvaja psovodi so svojimi zvieratami.

Rakúski záchranári v Turecku sú pod ochranou tureckej armády, pokračujú v záchrannej operácii
TASR/AP

Celkom 82 vojakov zo špeciálnej jednotky rakúskej armády v mieste pomáhalo dostať preživších z trosiek od utorka. Vyhrabať sa im zo sutín zatiaľ podarilo deväť ľudí. Do Rakúska by sa mali vrátiť vo štvrtok.

V mieste, kde pracovali, sa však podľa podplukovníka rakúskej armády Pierra Kugelweise začala zhoršovať bezpečnostná situácia. Počuť boli vraj aj výstrely.

Rizikovosť situácie je priebežne ďalej vyhodnocovaná. Či budú môcť čoskoro byť znovu nasadení všetci vojaci, zatiaľ nemožno odhadnúť, píše denník Kronenzeitung. Podľa informácií armády je rakúska jednotka pomoci pri katastrofách stále pripravená v tábore v tureckej provincii Hatay. Svoju záchrannú v mieste dnes krátko prerušilo aj Nemecko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok