Holandsko popudil antisemitský text na dome Anny Frankovej

ta3 čtk
10.2.2023 15:58

Holandsko popudil antisemitský text, ktorý neznámi páchatelia s pomocou laserovej projekcie v pondelok večer zobrazili na fasáde Domu Anny Frankovej v Amsterdame. Podľa Nadácie Anny Frankovej nápis spochybnil pravosť slávneho denníka, ktorého autorkou bolo židovské dievča, ktoré bolo ako pätnásťročné zavraždené počas holokaustu. Nadácia podala trestné oznámenie, informovala dnes agentúra DPA.

Franková Anna 1140 px (TASR)
TASR

Franková sa preslávila vďaka svojmu denníku, ktorý sa stal jedným zo symbolov tragického osudu miliónov Židov prenasledovaných a zavraždených nacistami počas druhej svetovej vojny. V dome, v ktorom sa ukrývala s rodinou, je teraz múzeum.

Podľa nadácie spravujúcej múzeum sa v pondelok na fasáde objavil text odkazujúci na krajne pravicovú sprisahaneckú teóriu, podľa ktorej bol slávny denník napísaný guľôčkovým perom. "Ann Franková, vynálezkyňa guľôčkového pera," stálo v texte so skomoleným menom dievčaťa. Guľôčkové pero sa začalo používať až po 2. svetovej vojne. Múzeum akciu označilo za popieranie holokaustu.

"Pre antisemitizmus nie je v našej krajine miesto. Toto nemôžeme a nesmieme nikdy akceptovať," uviedol k incidentu holandský premiér Mark Rutte. Podľa DPA sa v poslednej dobe v Holandsku konalo niekoľko podobných akcií, kedy boli na verejné budovy premietané krajne pravicové odkazy. Páchatelia sú neznámi.

Židovské dievča pôvodom z Nemecka Anna Franková začalo denník písať v 13 rokoch v úkryte v Amsterdame, potom bol úkryt pravdepodobne prezradený a ani nie šestnásťročná Anna zahynula v marci 1945 v koncentračnom tábore Bergen-Belsen, ktorý o mesiac neskôr oslobodil. Dom Anny Frankovej ročne navštívi viac ako milión ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok