Pozadie prispievateľov politických strán je často zvláštne. Za podporu politických strán zákazky so štátom?

ta3/Denis Dufala
17.4.2023 00:00

Štedrí darcovia, zvláštne pôžičky a podozrivé pozadie prispievateľov. Redakcia ta3 sa pozrela na výročné správy politických strán a hnutí za rok 2021. Na prelome apríla a mája by mali totiž na svojich stránkach publikovať nové závierky za rok 2022. Tým sa budeme venovať po ich zverejnení.

Pozadie prispievateľov politických strán je často zvláštne. Za podporu politických strán zákazky so štátom?
TASR

Hlas-SD

Od minulého roku Hlas-SD "naškrabkal" z darov viac ako 500-tisíc eur. Bratia Mlynárikovci darovali strane dokopy 70-tisíc eur. Lukáš Mlynárik minulý rok kandidoval do mestského zastupiteľstva Banskej Štiavnice a jeho mladší brat Dominik do obecného zastupiteľstva Banskej Belej. Obaja mali podporu strany Hlas – neuspeli. "Osobne som podporil stranu sumov 50-tisíc a brat 20-tisíc. Verím v Hlas-SD pod vedením Petra Pellegriniho, a preto som podporil túto stranu," tvrdí Lukáš Mlynárik. 

Ďalšími darcami zaujímavých finančných obnosov sú Rastislav Ondrejmiška s príspevkom 30-tisíc eur, Ján Blcháč (Hlas, predtým Smer) s 21-tisícmi, Boris Benkovič so sumou 17-tisíc eur a Matúš Šutaj Eštok s 12-tisícmi eur. 

V bežnom účtovnom období mal v roku 2021 prijať Hlas dary vo výške viac ako 250-tisíc eur. Od členov prišlo na účet Hlasu viac ako 40-tisíc eur. Najvyššou sumou prispel vo vtedajšom období Branislav Becík s 20 000 eurami.

“Strana HLAS - sociálna demokracia nemá akékoľvek príspevky zo štátneho rozpočtu a o našich prispievateľoch informujeme nad rámec zákonných povinností. Preto odmietame akékoľvek interpretácie v tom zmysle, že by Vami spomínaní páni (pozn. red. Mlynárikovci) mali mať akýkoľvek prospech za svoje príspevky pre stranu," hovorí hovorkyňa strany Patrícia Macíková. "Absolútne odmietame akékoľvek protislužby akýmkoľvek darcom," dodala.

Na otázku, či mal Mlynárik nejaké výhody od strany za svoju vysokú podporu uviedol, že nemal. "Je pravdou, že som kandidoval za stranu Hlas-SD v komunálnych volbách. Nepotreboval som sponzoring na komunálne voľby od strany. Nikdy ste nikomu nezištne nepomohli? Ja to robím stále," povedal ta3. 

Z rozhovoru pre Denník N s podpredsedníčkou Hlasu Zuzanou Dolinkovou vyplynulo, že strana je financovaná len z prostriedkov členov. Predseda Hlasu Peter Pellegrini vyhlásil minulý rok v súvislosti s financovaním strany známu vetu: "Čo si naškrabkáme, to máme." Dolinková mala minulý rok darovať strane zhruba 12-tisíc eur. Členovia podľa podpredsedníčky darujú strane tisíc eur mesačne.

Bratia Mlynárikovci

Mlynárik pre Plusku v januári tvrdil, že rovnako ako pomáha strane Hlas, pomáha aj iným ľuďom v ťažkých situáciách. “Strana Hlas-SD neposkytuje konkrétne údaje o svojich členoch, nakoľko máme zato, že je to niečo ako osobný údaj. Podľa nás to je na každom občanovi, či sa aj verejne prihlási k členstvu v akejkoľvek politickej strane,” uviedla Macíková. Následne nám Lukáš Mlynárik prezradil, že je členom strany.

Lukáš Mlynárik je šéfom troch firiem sídliacich v Banskej Bystrici a Banskej Belej. Dve z troch spoločností, ktorým šéfuje, poberali platby od štátu. Firma DM Build získala nenávratný finančný príspevok od ministerstva dopravy v hodnote viac ako 125-tisíc eur. Bola podpísaná medzi Dominikom Mlynárikom, exšéfom spoločnosti a Romanom Achimským, vtedajším generálnym tajomníkom služobného úradu ministerstva hospodárstva. Achimský minulý rok podpísal zmluvu s kontroverznou bezpečnostnou službou Bonul. Za SBS podpísal zmluvu Miroslav Bödör. 

"S Achimským nie som v kontakte, nepoznám ho. Podpisoval nám zmluvu na tento projekt, čo som si všimol po vašom upozornení. K dnešnému dňu sme nedostali žiadne finančné prostriedky," uviedol pre ta3 Mlynárik.

  • Ročné stráženie budovy ministerstva hospodárstva (Mierová 19) za zhruba 129-tisíc eur.

Malo ísť o podporu rozvoja podnikania a spolupráce DM Build a SOŠ služieb a lesníctva v Banskej Štiavnici. Podľa riaditeľky školy Viery Gregáňovej zatiaľ nevyužili spoluprácu s DM Build, pretože rekonštruujú viaceré budovy školy a nemajú kapacity na plnenie tejto spolupráce. Jedným dychom dodala, že zmluvu majú uzavretú na päť rokov, a v budúcnosti by ju mali využiť. Následne mala hovoriť s konateľom, ktorý jej mal povedať, že v nákupe strojov stále prebieha verejné obstarávanie a tak ešte spolupráca musí počkať. Podľa zistení ta3 bolo verejné obstarávanie zrušené v máji minulého roku. Hlavné aktivity projektu mali prebehnúť od júla do augusta 2022, podľa Gregaňovej sa tak doteraz nestalo. Na otázky neskôr už Gregaňová neodpovedala.

"K príspevku som sa dostal cez zverejnenú výzvu na internete. Spolupráca neprebehla, pretože sme peniaze nedostali. Nemohli sme tým pádom nakúpiť stroje na výučbu. Verte mi, pre stavebnú sféru nemáte dostatok remeselníkov. My sme chceli a chceme študentov na strojoch zaučiť, vychovať k pracovnej disciplíne a následne ich zamestnať. Všetko mi to príde tak, ako keby náš štát nemal vôľu duálneho vzdelávania. Namiesto toho, aby vám pomohol, tak sem-tam vám hodí polienko pod nohy," opísal Mlynárik problém s obstarávaním.

"Na verejné obstarávanie sme si objednali firmu, ktorá zastrešuje VO. Viem, že nám bola vytknutá nesprávne uvedená špecifikácia strojov vo VO. Na základe odporúčania ÚVO (pozn. red. Úrad pre verejné obstarávanie) bolo prvé verejné obstarávanie zrušené a vyhlásilo sa druhé VO, ktoré nie je ukončené," vysvetlil Mlynárik.

"Neposkytol som strane Hlas-SD peniaze z nenávratného finančného príspevku. Vaša predstava je naivná, pretože na takéto finančné príspevky musíte mať samostatne zriadený účet v banke a musíte zdokladovať každý jeden výdaj, ktorý musí súhlasiť s projektom. Ak to tak nespravíte, nesplnili ste podmienky projektu. Myslíte, že by som takéto niečo riskoval?" doplnil Mlynárik.

DM Build v roku 2022 zvýšila svoj zisk o 59 %. Podľa dostupných dát ich tržby od roku 2020 klesajú a zisk za rok 2022 nie je vyšší ako 5-tisíc eur, aj keď si oproti predchádzajúcemu roku (2021) polepšili o necelých 1500 eur.

Ďalšia firma Mlynárikovcov Stavebný sociálny podnik s.r.o. získavala státisícové zákazky pre štát. Spoločnosť fungujúca od decembra roku 2020 získala od štátu približne 15 zmlúv v hodnote viac ako 1,7 milióna eur. Narozdiel od DM Build sa Stavebnému sociálnemu podniku Mlynárikovcov od začiatku veľmi dobre darí. Zisk za rok 2021 predstavoval viac ako 120-tisíc eur a tržby takmer 200-tisíc eur. "Zapájame sa do VO po celom Slovensku. V roku 2022 sme nacenili 65 súťaží a z úspešných VO sme realizovali šesť. Nás predáva kvalita služieb, odbornosť a dôslednosť, na ktorej si pri sociálnom podnikaní zakladám. Vytvárame pracovné miesta pre zdravotne a sociálne znevýhodnených občanov v našom regióne," uviedol Mlynárik.

Achimský, ktorý podpisoval zmluvu Mlynárikovcov so štátom, je v dozorných radách štátnych spoločností ako napríklad MH Invest, ktorá sídlila v luxusnom hoteli Aston. V ňom ako vlastník vystupuje šéf kancelárie NR SR Daniel Guspan (pozn. red. šéfom kancelárie sa stal ešte za vlády Smeru, navrhol ho Pavol Paška). V tomto hoteli podľa Plusky spozorovali aj Norberta Bödöra a Viktora Lehotzkého, bývalého generálneho tajomníka služobného úradu rezortu hospodárstva, ktorý je považovaný za pravú ruku exministra Petra Žigu (pozn. red. predtým pôsobil v Smere, teraz v Hlase). Lehotzký bol do roku 2018 v dozornej rade štátnej akciovky MH Manažment.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok