Rusko zvažuje vyslanie tankov T-14 Armata na Ukrajinu. Budú vynikajúcim cieľom, posmieva sa proruský vojenský portál

ta3/dp
11.2.2023 06:00

Rusko zvažuje, že na Ukrajinu vyšle tanky T-14 Armata. T-14 je však nefunkčný a nedokončený zbraňový systém s problémovým motorom vyžadujúci neustálu prítomnosť tímu továrenských technikov.

Rusko zvažuje vyslanie tankov T-14 Armata na Ukrajinu. Budú vynikajúcim cieľom, posmieva sa proruský vojenský portál
Profimedia

Motor je ťažký, zložitý a nespoľahlivý. Bol tiež predvádzaný na rôznych výstavách, ale nikoho nezaujal. "Vedenie Uralvagonzavodu (UVZ) sa rozhodlo vyriešiť problém tohto motora veľmi zvláštnym spôsobom: vziať ho a vyvinúť pre neho nový tank! (Armatu - poz. red)," uviedol Skomorochov. Motor A-85-3 má iné rozmery ako štandardný ruský tankový motor V-92. Umiestniť motor V-92 do Armaty, vrátane príslušnej prevodovky a transmisie, nie je možné bez hlbokých zásahov do konštrukcie tanku. Ostatne z podobných dôvodov nešlo použiť motory JaMZ-880 od Jaroslavských motorových závodov.

"Nakoniec bolo rozhodnuté ponechať A-85-3A, s ktorým sa tank uspokojivo pohybuje iba pod dohľadom skupiny technikov a ženistov. Čo sa týka hromadnej výroby, ani tu nie je všetko dokonalé. A-85-3A síce nie je nový, ale počas 30 rokov nebola jeho výroba zvládnutá a odladená kvôli nedostatočnému dopytu po motore," píše Skomorochov. Preto UVZ odmieta robiť Armaty a sústredí sa na výrobu T-72, T-80 a T-90. UVZ jednoducho nemá dostatočný počet továrenských technikov na riešenie problémov s motormi A-85-3A v operačne nasadených tankoch Armata.

Priemysel závislý od Západu

Rovnako neexistuje výrobná linka pre sériovú výrobu Armaty. Hala je síce dokončená, ale nie sú v nej žiadne stroje. Ruský vojenský priemysel úplne závisí od západných výrobných strojov, predovšetkým tých nemeckých (ale aj kórejských, japonských a českých). Po ruskom útoku na Ukrajinu a zavedení protiruských sankcií došlo ale k prerušeniu dodávok moderných západných výrobných strojov. Západné stroje, ktoré mali vyrábať tanky Armata, neboli nikdy dodané.

Preto UVZ zvláda iba ručnú kusovú výrobu T-14 v poloprevádzkovej experimentálnej dielni. Oveľa väčšiu prednosť má spustenie vojnovej výroby tankov T-90M a neustála modernizácia T-72. Navyše UVZ je prakticky jediným výrobcom tankov v Rusku. Ďalší ruský tankový závod Omsktransmaš sa sústredí predovšetkým na oživovanie a modernizáciu skladovej pozemnej techniky, vrátane tankov T-62, ale aj najnovších T-80BVM, alebo raketometov TOS-1A.

Ruský autor je rovnako kritický k použitej elektronike. Ruský priemysel nezvláda výrobu modernej elektroniky, a ako napokon dokazujú skúmania ukoristenej ruskej techniky na Ukrajine, ruské zbrane masovo využívajú západnú alebo čínsku civilnú elektroniku.

Rovnako Skomorochov pochybuje o schopnostiach ruského priemyslu dodávať všetky pokročilé elektronické systémy Armaty, ako je radar obranného systému Afganit, infračervené kamery, ultrafialové fotokatódy pre sledovanie striel, digitálne komunikačné stanice, atď. Všetky popísané systémy vyžadujú západné elektronické súčiastky, ku ktorým ruské firmy nemajú pre sankcie prístup. Rusi však západné súčiastky môžu kradnúť alebo pašovať, čo sa zrejme určitým spôsobom cez rôzne nastrčené firmy deje.

Ďalší problém je pancier, ktorý pre ruské obrnené vozidlá dodáva volgogradský metalurgický závod Krasnyj Oktjabr. Na spoločnosť Krasnyj Oktjabr bol už v roku 2018 vyhlásený konkurz a jej majiteľ Dmitrij Gerasimenko je medzinárodne hľadaný za spreneveru úveru vo výške 65 miliónov dolárov a prevod 6,2 miliardy rubľov do zahraničia. Podľa všetkého firma nejako funguje, ale Skomorochov označuje situáciu v spoločnosti za nestabilnú. Autor sa tiež posmieva predstave bojového nasadenia tankov na Ukrajine. Ruský tank Armata – vyrábaný na západných strojoch pomocou prepašovaných alebo ukradnutých západných súčiastok – má na bojisku údajne zameriavať ciele pre tanky T-72 a T-90.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok