Rusko zvažuje vyslanie tankov T-14 Armata na Ukrajinu. Budú vynikajúcim cieľom, posmieva sa proruský vojenský portál

ta3/dp
11.2.2023 06:00

Rusko zvažuje, že na Ukrajinu vyšle tanky T-14 Armata. T-14 je však nefunkčný a nedokončený zbraňový systém s problémovým motorom vyžadujúci neustálu prítomnosť tímu továrenských technikov.

Rusko zvažuje vyslanie tankov T-14 Armata na Ukrajinu. Budú vynikajúcim cieľom, posmieva sa proruský vojenský portál
Profimedia

Potvrdzuje to aj článok Romana Skomorochova na proruskom vojenskom portáli Vojennoja obozrenije. Armata je stelesnením všetkého zlého na ruskom vojenskom priemysle – veľkohubé plány, rozkradnuté miliardy, závislosť na západných technológiách a vo výsledku nefunkčný zbraňový systém, ktorým pohŕdajú sami Rusi. Píše český server Armadninoviny.cz. 

"Armata sa dnes skutočne stala prezývkou, ktorá označuje buď dlhý stavebný projekt, alebo márny pokus vytvoriť niečo od nuly. Rovnako ako 'Koalícia', 'Kurganec', 'Burevestnik' a ďalšie 'nedostatočné' diela," spomína autor na začiatku svojho článku ďalšie ruské neúspešné zbrojné projekty.

Výroba prototypu je rovnako zložitá, alebo dokonca zložitejšia ako sériová výroba. Myšlienková vizualizácia hovorí: "Keď existuje prototyp, tak sériová výroba je hračka." To je ale úplne falošná a mylná predstava. 

Sériová výroba je rádovo zložitejšia technická, organizačná a finančná výzva ako výroba prototypu. Vlastne aj testovanie prototypu a jeho vyladenie do finálneho produktu je oveľa zložitejší proces ako výroba prototypu (alebo niekoľkých prototypov). A Armata sa nielen sériovo nevyrába, ale ani nedokončila testovanie.

Problémom je motor

Hlavným problémom Armaty je motor. Počas 30. rokov 20. storočia vznikol sovietsky motor V-2 pre tanky T-34, KV-1, KV-2 a IS-1. Podľa Skomorochova všetky nasledujúce sovietske a ruské dieselové tankové motory vychádzajú z typu V-2 - V-84 (T-72), V-92S2F (T-72B3, T-90), UTD-20 (BMP-1 a BMP-2 ) a UTD-29 (BMP-3). 

Vo všetkých prípadoch ide o modernizáciu 90 rokov starej konštrukcie V-2. Armatu poháňa úplne nový motor A-85-3A (12H360) vyvinutý firmou Transdiesel na začiatku 90. rokov ako jednotka pre kompresorové stanice ropy a zemného plynu. A-85-3A vychádza z nemeckého motora Simmering SLA 1 tankov Tiger a Kráľovský Tiger. 

"Z nejakého dôvodu sa však A-85-3A alebo 12H360 netešil veľkej obľube a bolo rozhodnuté vyskúšať ho ako pohonnú jednotku pre sľubný tank T-95, ktorý možno mimochodom bezpečne označiť za predchodcu Armaty, pretože jeho usporiadanie bolo rovnaké: trojmiestna kapsula a bezosádková veža,“ píše Skomorochov. A-85-3 má valce usporiadané do tvaru X, maximálny výkon 1342 kW (1800 koní), v normálnom režime 1118 kW (1500 koní). Hmotnosť motora je 1550 kg, čo je o 500 kg viac ako pri motore V-92.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok