Ako bude vyzerať predvolebná kampaň? Bude to ostré, zhodli sa pre ta3 politológovia

ta3/Milan špak
13.2.2023 00:00

Už o necelých sedem mesiacov čakajú Slovensko predčasné parlamentné voľby. S otázkami, ako bude vyzerať predvolebná kampaň a ktoré témy v nej budú dominovať, sme oslovili štvoricu politológov. Tí sa zhodli na tom, že kampaň sa už začala.

Ako bude vyzerať predvolebná kampaň? Bude to ostré, zhodli sa pre ta3 politológovia
TASR - Jaroslav Novák

Darina Malová

V akom duchu sa podľa vás bude niesť predvolebná kampaň? Naznačujú to už dnes niektoré vyjadrenia politikov?

Kampaň bude rozhodne ostrá, plná zjednodušených práv, sploštených emócií a populistických sľubov. Niektoré strany a ich predstavitelia už začali intenzívne vyhľadávať nepriateľa. Mám na mysli statusy Igora Matoviča útočiace na LGBTI ľudí, keďže pri tomto vyvolávaní strašidiel nie je sám, tak sa zdá, že téma kultúrnych rozdielov bude zneužívaná aj na rozdeľovanie spoločnosti. 

Okrem toho sa strany budú aj predbiehať v tom, koľko pomoci "doručili" občanom a koľko ešte plánujú "doručiť". Tento paternalistický diskurz sa prepadá na ďalšie dno, keď zo svojprávnych ľudí, voličov, robí objekty "starostlivosti", namiesto toho, aby politici vytvárali také podmienky, aby na "doručovanie" pomoci nebol nikto odkázaný.

Aké témy budú počas kampane najviac rezonovať? Bude v kampani zohrávať dôležitú úlohu postoj k Ukrajine a Rusku?

Vzhľadom na to, že značná časť Slovákov holduje konšpiráciám a konšpiračným webom, dá sa očakávať, že aj táto téma bude zneužívaná. Ukrajinskí utečenci sa môžu stať ďalším cieľom, do ktorého budú extrémisti a konšpirátori útočiť.

V posledných dňoch sme svedkami pomerne náhlych návrhov zo strany koalície, či už ide o valorizáciu dôchodkov o pevnú sumu či opätovné zavedenie dotácií na školské obedy. Sú takéto opatrenia súčasťou predvolebnej kampane? Bude ich podľa vás časom pribúdať? 

Určite, rozhodnutie o termíne volieb predčasne odštartovalo predvolebnú kampaň. Očakávam, že strany sa budú predbiehať pri zdôrazňovaní svojich zásluh pri doručovaní pomoci, a tým pádom sa budú ešte pred voľbami snažiť pretlačiť cez parlament ešte viac podobných opatrení.

Do hry vstupuje pred voľbami viacero nových subjektov, napríklad strana Jablko alebo Modrá koalícia. Očakávate, že prinesú do kampane niečo nové? Vráti sa Mikuláš Dzurinda na bicykli?

Neviem, netuším, čo tieto strany prinesú do kampane, ale slušnosť a hlas zdravého rozumu namiesto plochého populizmu veľmi potrebujeme.

Uprednostnia politici skôr kontaktnú kampaň alebo očakávate, že po rozmachu sociálnych sietí v posledných rokoch budú poľovať na voličov najmä v online priestore? 

Myslím, že toto rozhodnutie je viac v rukách marketingových mágov ako v rukách politikov. Navyše, väčšina politikov u nás spohodlnela, takže určite uprednostnia sociálne siete, ale niektorí zostanú aj pri tradičných bilbordoch. Kontaktná kampaň môže mať tiež rozličné podoby, od osobných stretnutí a diskusií na námestiach cez skôr tradičnejšie stretnutia v kultúrnych domoch, ktoré prinesú aj nejakú zábavu, nielen politické debaty. Už v minulosti sa ukázalo, že niekedy je v tomto prípade menej viac. 

Podľa mňa ide aj o to, či strany dobre definujú svojich potenciálnych voličov, trafia sa do spoločenských očakávaní a či sa dokážu efektívne vymedziť voči svojim hlavným súperom. V minulosti sa to niektorým stranám nepodarilo, práve preto, lebo sa spoľahli viac na marketing ako na seriózne analýzy. Na druhej strane, voliči na Slovensku sú nielen prelietaví, ale aj naivní, takže na časť voličov stačia neobmedzené prísľuby. Možno predpokladať, že niektorí politickí aktéri vsadia aj na demobilizačnú kampaň.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok