Michael Jackson, Madonna či Prince. Desať najlepších polčasových show Super Bowlu

ta3/Milan Špak
12.2.2023 00:00

Najväčší športový sviatok v USA sa blíži. V noci z nedele na pondelok sa v Super Bowle v Arizone stretnú Kansas City Chiefs a Philadelphia Eagles. Okrem samotného zápasu, ktorý je vyvrcholením sezóny NFL, bude desiatky miliónov divákov pri obrazovkách zaujímať aj polčasové hudobné vystúpenie. Tento rok sa v prestížnej halftime show predstaví Rihanna. Pozrite si prehľad desiatich najlepších vystúpení v polčase Super Bowlu.

Michael Jackson, Madonna či Prince. Desať najlepších polčasových show Super Bowlu
TASR/AP

Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige, Kendrick Lamar a 50 Cent

Polčasová šou minuloročného Super Bowlu, ktorý sa hral v Los Angeles, sa niesla v znamení hiphopu. Vystúpenie dostalo prívlastok Dre Day, na počesť legendárneho hudobného producenta Dr. Dre, ktorý okrem vlastnej tvorby stál aj pri zrode tých najväčších mien rapovej scény. Práve tie s ním vystúpili v polčase zápasu medzi Los Angeles Rams a Cincinnati Bengals.

Show sa začala skladbami The Next Episode a California Love, s ktorými vystúpili Dr. Dre a Snoop Dogg. Nasledovali 50 Cent s In da Club a Mary J. Blige s piesňami Family Affair a No More Drama. Hity M.A.A.D. City a Alright predviedol tohtoročný držiteľ Grammy za najlepší rapový album Kendrick Lamar. Potom prišiel na pódium Eminem s oscarovou skladbou Lose Yourself. Show uzavreli opäť Dr. Dre a Snoop Dogg s ikonckým hitom Still D.R.E.

Celý program sa dočkal mimoriadne pozitívnych ohlasov. Bola to prvá polčasová šou, ktorá bola venovaná výlučne hiphopovému žánru. Magazín Rolling Stone ju označil za "lekciu histórie West Coast rapu". Zároveň išlo o prvú halftime show, ktorá získala cenu Emmy za najlepší živý program osobitného žánru.

Michael Jackson

V roku 1993 sa počas Super Bowlu v kalifornskej Pasadene predviedol "Kráľ popu". Michael Jackson dokázal to, čo nikto pred ním. Ako uviedol The New York Times, prvýkrát v histórii stúpol počet divákov počas polčasu v porovnaním so začiatkom zápasu.

Počas vystúpenia Michaela Jacksona na pódiu zazneli skladby Jam, Billie Jean, Black or White, We Are the World a Heal the World. "Pomohol zmeniť polčasovú šou na svätý grál koncertov, akým je dnes. Urobil z nej poprednú platformu na oslovenie masy a jeho prirodzený zmysel pre šou bol dokonalý pre americký futbal," zhodnotil vystúpenie web thrillist.com.

Mnohých divákov však pobúrili niektoré tanečné pohyby Michaela Jacksona, najmä jeho známa ruka v rozkroku. "Hovorili sme s ním o tom počas skúšok," povedal Jim Steeg, vtedajší výkonný riaditeľ špeciálnych podujatí NFL. "Darilo sa mu lepšie, ako sme si mysleli. Aj tak sme však k tomu dostali veľa listov," citoval ho The New York Times.

Beyoncé

O jedno z najviac ikonických vystúpení sa postarala Beyoncé v New Orleans v roku 2013. Speváčka najprv sólo zaspievala hity Love on Top, Crazy in Love, End of Time a Baby Boy. Následne došlo k dlhoočakávanému opätovnému spojeniu skupiny Destiny's Child, teda trojice Beyoncé, Kelly Rowland a Michelle Williams, ktoré spolu vystúpili s Bootylicious, Independent Women a Single Ladies.

Denník Los Angeles Times o vystúpení napísal, že Beyoncé "znovu potvrdila svoje schopnosti, čím umlčala každého, kto by o nich mohol pochybovať". Krátko po polčasovej šou došlo na štadióne v New Orleans k výpadku elektriny, ktorý na viac než 30 minút prerušil zápas medzi Baltimoreom Ravens a San Franciscom 49ers. Mnohé médiá žartovali, že výkon Beyoncé bol natoľko silný, že spôsobil na štadióne výpadok.

U2

O program počas polčasu Super Bowlu v roku 2002, ktorý sa konal taktiež v New Orleans, sa postarala írska skupina U2. Podobne ako Rolling Stones v roku 2006, aj U2 vystúpili len s tromi skladbami. Koncert zahájili hitom Beautiful Day. Najsilnejší moment však prišiel počas piesní MLK a Where the Streets Have No Name. Za javiskom sa dvihlo plátno, na ktorom sa premietali mená všetkých ľudí, ktorí zahynuli počas útokov z 11. septembra 2001.

V mnohých rebríčkoch najlepších halftime shows sa U2 umiestňujú na popredných priečkach. Medzi kritikmi aj verejnosťou zarezonovala práve téma útokov z 11. septembra a spomienka na ich obete. Mnohí pripomenuli aj moment po skončení vystúpenia, keď si frontman Bono rozopol koženú bundu a odhalil americkú vlajku na podšívke.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok