Michael Jackson, Madonna či Prince. Desať najlepších polčasových show Super Bowlu

ta3/Milan Špak
12.2.2023 00:00

Najväčší športový sviatok v USA sa blíži. V noci z nedele na pondelok sa v Super Bowle v Arizone stretnú Kansas City Chiefs a Philadelphia Eagles. Okrem samotného zápasu, ktorý je vyvrcholením sezóny NFL, bude desiatky miliónov divákov pri obrazovkách zaujímať aj polčasové hudobné vystúpenie. Tento rok sa v prestížnej halftime show predstaví Rihanna. Pozrite si prehľad desiatich najlepších vystúpení v polčase Super Bowlu.

Michael Jackson, Madonna či Prince. Desať najlepších polčasových show Super Bowlu
TASR/AP

História polčasových šou siaha do roku 1967. Až do 90. rokov však vystupovali školské alebo vojenské pochodové kapely. Vo formáte, ktorý poznáme dnes, vyzerajú koncerty od roku 1991, keď vystúpila skupina New Kids on the Block. Od tohto momentu sa halftime show stala dôležitou súčasťou populárnej kultúry a príležitosť predstaviť sa v polčase Super Bowlu dostali tie najväčšie legendy hudobného priemyslu.

Madonna 

Keď "Kráľovná popu" súhlasila s polčasovým vystúpením na Super Bowle v roku 2012, získala tú najlepšiu možnú platformu pre promovanie svojho nového albumu MDNA, napísal o halftime show Madonny portál Dig!. "Super Bowl je to najsvätejšie z posvätného, čo v Amerike máme," povedala speváčka pred podujatím.

Madonna zaspievala niektoré zo svojich najväčších hitov ako Like a Prayer, Vogue či Open Your Heart, ale aj vtedajšiu novinku Give Me All Your Luvin. Spolu s Madonnou na pódiu vystúpili aj raperky Nicky Minaj a M.I.A., spevák CeeLo Green a zoskupenie LMFAO. Ako uviedol spravodajský portál CBS News, Super Bowl v roku 2012 sledovalo v USA na televíznych obrazovkách vyše 111 miliónov divákov. 

Vystúpenie sa stretlo s pozitívnym ohlasom verejnosti aj médií. "Je to Madonnin svet, my ostatní v ňom len žijeme," napísal magazín Billboard. Aj napriek tomu sa však šou nevyhla jednej kontroverzii. Spôsobila ju raperka M.I.A., ktorá na pódiu ukázala do kamery prostredník. Za toto gesto sa neskôr ospravedlnili NFL aj televízia NBC, ktorá program vysielala.

Rolling Stones

Jedna z najlegendárnejších rock and rollových kapiel bola headlinerom Super Bowlu v roku 2006, ktorý sa hral v Detroite. "Stouni" uchvátili publikum dynamickým vystúpením plným energie. Frontman skupiny Mick Jagger, ktorý mal v tom čase 62 rokov, neostal svojej povesti nič dlžný a na pódiu predviedol svoje ikonické tanečné pohyby.

Koncert Rolling Stones bol unikátny aj vďaka tomu, že skupina zahrala len tri piesne - Start Me Up, Rough Justice a Satisfaction. "Obrátili celý štadión hore nohami len tromi skladbami," zhodnotil portál Daily Hive. Stones zaujali aj pódiom v tvare loga kapely, ktorým je vyplazený jazyk.

Lady Gaga 

Super Bowl v roku 2017 v Houstone ostal v pamäti fanúšikov najmä pre historický obrat New England Patriots proti Atlante Falcons. "Pats" prehrávali už 3:28, no napokon zvíťazili 34:28 po predĺžení. Tento husársky kúsok tak trochu zatienil jedno z najlepších polčasových vystúpení v histórii, ktoré mala "na svedomí" speváčka Lady Gaga. Magazín New Yorker ho opísal ako "rafinovaný, intenzívny a disciplinovaný výkon".

Popová hviezda začala svoju šou na streche štadióna, kde zaspievala skladby God Bless America a This Land Is Your Land. Následne zo strechy zoskočila na pódium, kde predviedla niektoré z jej najväčších hitov – Poker Face, Born This Way, Telephone, Just Dance, Million Reasons a Bad Romance.

Po poslednej piesni odhodila mikrofón a zoskočila z javiska "do prázda", pričom počas toho chytila futbalovú loptu, ktorú hodili jej smerom. "Bolo to určite jedno z vizuálne najúchvatnejších a hlasovo najpôsobivejších vystúpení v polčase Super Bowlu a jej odchod z pódia je pravdepodobne najlepší, aký kedy šou videla. Zabudnite na poklonenie alebo úsmev – takto sa končí šou," napísal magazín Billboard.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok