Lídri EÚ potvrdia pri stretnutí so Zelenským ďalšiu podporu Ukrajine, vyhlásil Scholz

ta3 čtk
9.2.2023 10:52

Štvrtkové stretnutie lídrov krajín Európskej únie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským bude príležitosťou, ako potvrdiť ďalšiu podporu únijných štátov Ukrajine, ktorá sa už takmer rok bráni ruskej agresii. Pred začiatkom mimoriadneho únijného summitu to v Bruseli vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz.

Scholz v Madride: NATO bude dodávať Ukrajine zbrane dovtedy, kým to bude nutné
TASR/AP

Estónska premiérka Kaja Kallasová pri príchode apelovala na čo najrýchlejšie dodávky ďalších zbraní, ktoré Kyjev potrebuje kvôli očakávanej ruskej ofenzíve. Podľa šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella sa Ukrajina ďalších zbraní dočká. Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyzval na rýchle schválenie nových protiruských sankcií.

Zelenskyj do Bruselu zamieril prvýkrát od vypuknutia vojny a podľa únijných činiteľov bude na summite chcieť európskych vodcov presvedčiť k ďalším dodávkam zbraní, munície či k stupňovaniu tlaku na Rusko.

Do belgického hlavného mesta Zelenskyj dopoludnia priletel spoločne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. V stredu večer sa totiž v Paríži stretol nielen s ním, ale aj s nemeckým kancelárom. Prvou zastávkou terajšej európskej cesty ukrajinského prezidenta bol Londýn.

Jeho štvrtkový program v Bruseli však sprevádzajú dohady a neistota, čo je spôsobené aj snahou utajiť podrobnosti návštevy z bezpečnostných dôvodov. Zatiaľ čo jeho prvé kroky majú podľa všeobecného očakávania viesť medzi europoslancov zhromaždených na mimoriadnom plenárnom zasadnutí, niektoré zdroje hovoria o tom, že bude mať najskôr bilaterálne rokovania s lídrami Únie. Na letisku ho podľa zverejnených fotografií vítali aj predseda Európskej rady Charles Michel a šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

"Znovu môžeme vyslať signál jednoty a solidarity a ukázať, že sme schopní podporovať Ukrajinu v jej obrane nezávislosti a územnej celistvosti," povedal Scholz novinárom. Dodal, že Nemecko, ktoré v minulých dňoch schválilo dodávku tankov Leopard 2, bude ďalej stáť v popredí tejto snahy.

Najmä Poľsko a pobaltské krajiny však tlačia na to, aby únijné štáty urýchlili dodávky zbraní a pomohli Ukrajine odraziť očakávanú ruskú ofenzívu. "Je veľmi dôležité, aby sme urýchlili vojenskú podporu Ukrajine," vyhlásila estónska premiérka. 

EÚ by podľa nej mala dať jasný signál svojmu obrannému priemyslu, že je potrebné rýchlo produkovať viac zbraní. Kallasová dodala, že by únia mohla postupovať spoločne podobne ako pri nákupoch vakcín proti Covidu-19, ktorých produkciu sa jej tiež podarilo urýchliť.

Holandský premiér Mark Rutte nevylúčil, že jeho krajina bude poskytovať akúkoľvek vojenskú podporu krajine, ktorá sa v súčasnosti usiluje o dodávky stíhacích lietadiel. S tými však spojenci zatiaľ váhajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok