Zelenskyj v Bruseli: Rusi chcú zničiť ukrajinský spôsob života a potom aj ten európsky

ta3 TASR
9.2.2023 10:27

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na pôde Európskeho parlamentu žiadal ďalšiu vojenskú podporu pre svoju krajinu a zdôraznil spoločný boj proti "protieurópskej sile". Poďakoval sa tiež lídrom Európskej únie za podporu Ukrajiny, ktorá už takmer rok bojuje proti ruskej agresii.

"Európa navždy bude a zostane Európou, pokiaľ stojíme pri sebe a staráme sa o našu Európu, staráme sa o európsky spôsob života," povedal ukrajinský prezident. Rusko podľa neho chce tento spôsob života zničiť, Ukrajinci to však nedovolia, píše AFP.

"Bránime pred najviac protieurópskou silou moderného sveta. Bránime sami seba, my Ukrajinci na bojisku spolu s vami," povedal Zelenskyj, ktorého vyjadrenia sprostredkoval tlmočník.

Ukrajinského prezidenta vo štvrtok v pléne EP privítali potleskom v stoji. "Ukrajina je Európa a budúcnosť vašej krajiny je v Európskej únii," povedala predsedníčka EP Roberta Metsolová. Dodala, že členské krajiny EÚ "musia urýchlene ako ďalší krok zvážiť poskytnutie raketových systémov s dlhým doletom a bojové lietadlá. Ukrajina ich podľa jej slov potrebuje na "ochranu slobody, ktorú príliš mnoho z nás považuje za samozrejmosť".

Stretnutie s lídrami

"Musím sa vám osobne poďakovať na neotrasiteľnú podporu našej krajiny a našich túžob - našich túžob žiť v zjednotenej, slobodnej Európe," povedal 27 lídrom EÚ na summite ako špeciálny hosť. Zelenskyj lídrov EÚ vyzval, aby posielali Ukrajine zbrane rýchlejšie, skôr než Rusko dokáže zhromaždiť svoje sily na nové útoky. Požiadal o delostrelectvo, muníciu, moderné tanky, stíhačky a rakety dlhého doletu

"Musíme zvýšiť dynamiku našej spolupráce, musíme to robiť rýchlejšie než agresor," uviedol. Prezidenta pred prejavom privítali lídri EÚ potleskom a urobili si s ním skupinovú fotografiu. Ukrajinský prezident cestu podnikol dva týždne pred prvým výročím najbrutálnejšieho konfliktu v Európe od 40. rokov 20. storočia. Jeho cieľom je urýchliť dodávky moderných západných zbraní Ukrajine, aby mohla zastaviť ofenzívu Ruska.

V stredu navštívil Londýn a Paríž, kde loboval za dodanie moderných stíhačiek a rakiet dlhého doletu, vo štvrtok pricestoval do Bruselu, kde sa najprv prihovoril poslanom Európskeho parlamentu a potom lídrom EÚ.V europarlamente poslanci ocenili Zelenského nadšenými ováciami, keď v prejave opisoval Ukrajinu ako krajinu brániacu východné hranice Európy a vyzval na rýchle začlenenie svojej vlasti do EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok