Bič na opitých vodičov. Prídu tvrdšie tresty, Karas hovorí o prudkom zobudení v realite

ta3/Soňa Búranová, PB
8.2.2023 21:05

Doslova pod oknami budovy, v ktorej kedysi sídlilo Ministerstvo spravodlivosti SR, sa odohrala tragédia, ktorú spôsobil opitý Dušan Dědeček. Minister Viliam Karas teraz prichádza so zmenou trestného poriadku, ktorá bude riešiť aj opitých šoférov. Viac povedal v relácii Téma dňa.

karas_5.jpg
TA3

Pribudne ťažká opitosť

Karas taktiež informoval, že polícia si robí svoju prácu dobre, keďže za rok odhalí tisíce vodičov pod vplyvom alkoholu. "Potrebujeme pôsobiť odstrašujúco. Aby si ľudia začali šuškať, že to nie je vtip, nebude sa to riešiť pokutou alebo podmienkou. Naozaj hrozí krátkodobý trest," dodal. 

Zavádza sa tiež ťažká opitosť s dvomi promile alkoholu v krvi, čo sa doteraz nerozlišovalo. Nastúpi tak oveľa prísnejší trest, samozrejme, aj prepadnutie veci, a to aj veci, ak nebude patriť páchateľovi. Znamená to, že mu bude môcť byť odobrané auto. "To už bude taká vec, že si to zapamätá. Tam hrozí vážne ohrozenie spoločenského a verejného záujmu, ohrozenie zdravia a bezpečnosti," hovorí Karas. Budú sa zvyšovať aj trestné sadzby.

"Úprimne poviem, neviem čo ešte prísnejšie by sme mohli ešte zaviesť. Výška trestov, ktorú nastavujeme, nie je malá. Krátkodobý trest bude prudké zobudnie v realite. Myslím si, že na páchateľov bude pôsobiť funkčne," konštatoval.

Dotkne sa to aj šoférovania pod vplyvom drog. "Krátkodobý trest bude možné použiť nielen na alkohol, ale aj na drogy. Tam, kde je to vhodné, bude tento trest možné aplikovať aj pri iných trestných činoch," zakončil.

Celú reláciu si môžete pozrieť nižšie:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok