Bič na opitých vodičov. Prídu tvrdšie tresty, Karas hovorí o prudkom zobudení v realite

ta3/Soňa Búranová, PB
8.2.2023 21:05

Doslova pod oknami budovy, v ktorej kedysi sídlilo Ministerstvo spravodlivosti SR, sa odohrala tragédia, ktorú spôsobil opitý Dušan Dědeček. Minister Viliam Karas teraz prichádza so zmenou trestného poriadku, ktorá bude riešiť aj opitých šoférov. Viac povedal v relácii Téma dňa.

karas_5.jpg
TA3

Podarí sa to?

Karas predkladá novelu Trestného zákona, ktorá už prešla aj pripomienkovaním. Budú sa k nej môcť vyjadrovať jednotlivé rezorty. Neskôr má ísť o vládny návrh zákona. "Taký je plán. Už som ju predložil legislatívnej rade vlády. Dúfam, že materiál bude zaradený na rokovanie vlády ešte vo februári," upresnil.

V zásade ide o vládny návrh zákona, ktorý bol dvakrát v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Raz bol stiahnutý, v septembri opäť zaradený. "Teraz sme proces opäť zavŕšili," vysvetlil minister spravodlivosti.

Verejnosť si veľmi dobre pamätá tragédiu, ktorá sa stala na Zochovej ulici v Bratislave. Ožili na ňu spomienky v súvislosti s ďalšou nehodou mladých Ukrajincov, ktorá sa stala na tej istej ulici.

Aké tresty čakajú opitých vodičov?

Karas bol poverený, aby pripravil návrh legislatívy spolu s ministerstvom vnútra. Intenzívne pracovala skupina s názvom Skupina pre alkohol za volantom. "Štatistiky za posledné roky ukazujú, že táto trestná činnosť, teda riadenie vozidla pod vplyvom alkoholu, neklesala. Počty sú na Slovensku relatívne dramaticky vysoké. Trestná politika tak, ako bola nastavená, neodrádzala od pitia alkoholu a neodrádzala vodičov, aby si v takomto stave sadli za volant," hovorí. Skupina prišla s návrhom riešenia, s ktorým sa minister stotožnil a podporil ho. Verí, že sa posunie do parlamentu. 

Prichádzajú s takzvaným inštitútom krátkodobých trestov. Vysvetlil, že spoločne sa pozreli aj na iné právne poriadky, teda ako sa s takýmito problémami vysporiadavajú iné krajiny. Inšpirovali sa napríklad Nemeckom. "Deje sa, že opakovane si ľudia vypijú, sadnú si za volant, dostanú pokutu alebo im je zadržaný vodičský preukaz, no urobia to opäť," vysvetľuje Karas. Chceli prísť s riešením, v ktorom sa chcú vyhnúť podmienečným trestom odňatia slobody, aby páchataľ vyviazol "ako keby s ničím". V zásade to tak z trestno-právneho hľadiska nie je, ale ľudia to tak vraj vnímali. 

"Prichádzame s návrhom krátkodobého trestu. Chceme, aby sudca v skrátenom legislatívnom konaní rozhodol o treste od 2 až 4 týždňov, maximálne do 3 mesiacov. Myslíme si, že liečba šokom, teda návšteva za mrežami s rehabilitačným programom, by pôsobila preventívne a efektívne," ozrejmil. 

Zároveň by takáto liečba mala pomôcť, aby osoba nepokračovala v pití a porušovaní zákona. "Neprerušíme jej sociálne väzby a nepríde o prácu. Vychádzame z konceptu, že po 2 až 4 týždňoch sa vráti do zamestnania, predpokladáme zmenená a so zážitkom, ktorý už nebude chcieť viac zažiť," doplnil.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok