Zelenskyj pocestuje do Bruselu spoločne s Macronom. S lídrami štátov EÚ sa stretnú na mimoriadnom summite

ta3 tasr
8.2.2023 19:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok ráno spoločne odletia do Bruselu na mimoriadny summit lídrov EÚ. Informoval o tom Elyzejský palác.

Zelenskyj pocestuje do Bruselu spoločne s Macronom. S lídrami štátov EÚ sa stretnú na mimoriadnom summite
TASR/AP

Zelenskyj do Paríža priletel v stredu večer z nečakanej návštevy Británie, kde žiadal vládu aj parlament o dodanie stíhačiek pre Ukrajinu. Už niekoľko dní sa špekulovalo, že ukrajinský prezident by mohol prísť aj na summit Európskej únie, ktorý sa bude konať v Bruseli vo štvrtok a piatok. Počas návštevy Británie Zelenskyj svoju štvrtkovú cestu do Bruselu potvrdil.

V Paríži sa ukrajinský prezident stretol s Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, ktorí ho uistili o pokračujúcej podpore pre Ukrajinu. Zelenskyj teraz vycestoval iba druhýkrát zo svojej vlasti od začiatku ruskej invázie. Predtým bol v decembri vo Washingtone a avizoval vtedy, že sa bude počas vojny zdržiavať na Ukrajine a táto cesta bola výnimkou. 

Príde aj Heger

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) odcestuje vo štvrtok (9. 2.) do Bruselu, kde sa zúčastní na mimoriadnom zasadnutí Európskej rady. Informovali o tom z tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR.

Stretnutie lídrov v Bruseli by malo nadviazať na samit EÚ - Ukrajina, ktorý sa uskutočnil minulý týždeň v Kyjeve. "Rokovať budú o najnovšom vývoji ruskej agresie, ale aj o pokračovaní európskej podpory Ukrajiny," uviedli. Predstavitelia Únie by mali taktiež rokovať o hospodárskych otázkach najmä v súvislosti s potrebou zlepšiť konkurencieschopnosť EÚ, témou samitu bude tiež migrácia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok