FOTO: Z Londýna do Paríža. Zelenskyj žiada Macrona a Scholza o rýchle dodanie ťažkých zbraní a lietadiel

ta3 tasr
8.2.2023 15:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v stredu večer do Paríža, informuje agentúra AFP. V Paríži sa stretol na neskorej pracovnej večeri s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Ukrajinský prezident pri stretnutí s francúzskym prezidentom a nemeckým kancelárom žiadal o rýchle dodávky ťažkých zbraní a lietadiel. Informovala o tom agentúra AFP. Macron Zelenského uistil o tom, že Francúzsko bude Ukrajinu "podporovať až do jej víťazstva". "Rusko nesmie zvíťaziť," zdôraznil Macron. Tiež Scholz sľúbil, že vojenská, humanitárna a finančná podpora Ukrajiny bude pokračovať tak dlho, ako to bude potrebné.

Agentúra AP napísala, že cieľom vopred neohlásenej cesty Zelenského do Británie a Francúzska bolo presvedčiť spojencov o tom, aby jeho krajine poskytli bojové lietadlá a ďalšie vyspelé zbraňové systémy v situácii, keď sa ukrajinská armáda chystá na očakávanú ruskú ofenzívu a pripravuje vlastné plány, ako znovu ovládnuť územia obsadené Ruskom.

Macronova kancelária potvrdila, že Zelenskyj sa zúčastní štvrtkového summitu EÚ v Bruseli, ktorý sa bude zaoberať ďalšou pomocou Ukrajine. To, že ukrajinský prezident bude na schôdzke, označil Scholz za "signál európskej solidarity a pospolitosti"

Ide o Zelenského prvú návštevu členskej krajiny Európskej únie od začiatku ruskej vojny na Ukrajine pred takmer rokom. Do Paríža priletel z nečakanej návštevy Británie, kde žiadal vládu aj parlament o dodanie stíhačiek pre Ukrajinu. Na parížske letisko Orly priviezol Zelenského britský vládny špeciál.

Už niekoľko dní sa špekulovalo, že ukrajinský prezident by mohol prísť aj na summit Európskej únie, ktorý sa bude konať v Bruseli vo štvrtok a piatok. Počas návštevy Británie Zelenskyj svoju štvrtkovú cestu do Bruselu potvrdil.

Zelenskyj teraz vycestoval iba druhýkrát zo svojej vlasti od začiatku ruskej invázie. Predtým bol v decembri vo Washingtone a avizoval vtedy, že sa bude počas vojny zdržiavať na Ukrajine a táto cesta bola výnimkou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok