ANKETA: Sú Slováci za zatvorenie obchodov v nedeľu?

ta3/Milan Špak
9.2.2023 00:00

Po niekoľkých mesiacoch je na pretrase opäť téma zatvorenia obchodov v nedeľu. V parlamente je momentálne návrh z dielne poslancov OĽANO, ktorý by uzákonil zákaz nedeľného predaja. V uliciach Bratislavy sme sa pýtali, či by mali mať obchodníci v tejto otázke voľnú ruku, alebo by malo byť v nedele zatvorené zo zákona. Taktiež sme oslovili zamestnancov, ktorých by sa zatvorenie týkalo, a prišli by o príplatky.

Nakupovanie potravín v obchode
TA3 / David Duducz

V uliciach sme sa ľudí pýtali: 

  • či je zatvorenie obchodov v nedeľu dobrý nápad,
  • aké výhody a nevýhody by to prinieslo,
  • či chodia nakupovať v nedeľu.

Zamestnancov predajní sme sa pýtali:

  • či je zatvorenie obchodov v nedeľu dobrý nápad,
  • aké výhody a nevýhody by to prinieslo,
  • či pre príplatky preferujú pracovať v nedeľu.

Čo hovoria kupujúci?

Dušan, 62 rokov 

Ja som celkom za zatvorenie obchodov. Vyrastal som ešte v rokoch, kedy boli obchody v nedeľu zatvorené, takže by som bol za. Čo sa týka obchodov, myslím si, že ľudia by sa trochu viac upokojili, aspoň v tú nedeľu. Ja osobne v nedeľu zvyčajne nenakupujem, iba niekedy. Absolútne by mi nerobilo problém prispôsobiť sa tomu, že by malo byť zatvorené.

Soňa, 20 rokov

Nesúhlasím s tým. Veľa študentov si privyrába najmä cez víkend a takto by sme nemohli pracovať v nedeľu. Ja osobne často chodím nakupovať práve v nedeľu a bolo by trochu náročné prispôsobovať sa tomu, že si vtedy nemôžem ísť nakúpiť na ďalší týždeň. Na jednej strane, pre zamestnancov na trvalý pracovný pomer by možno bolo dobré, že by nemuseli pracovať a mohli by si oddýchnuť, ale horšie je to práve pre študentov. Zároveň sú za nedeľu 100-percentné príplatky.

Eva, 52 rokov

Ja v nedeľu nenakupujem. Myslím si, že aj predavačky a predavači by potrebovali nejaký oddych. Ale zase chápem, že potrebujú aj peniaze a v nedeľu majú niečo navyše. Veľa ľudí bude podľa mňa chodiť v nedeľu nakupovať do zahraničia, ak budú obchody u nás zatvorené.

Michal, 25 rokov

Ja som bol aj v Nemecku a zažil som to tam. Je to fajn pre pracujúcich ľudí. Ale pre normálnych ľudí, ktorí si chcú ísť nakúpiť, je výhoda, keď je otvorené. Rozumiem obidvom stranám. Ja by som obchody nechal otvorené. Ale ak by boli zavreté, ľudia by si viac oddýchli. Ja nakupujem aj v nedele, niekedy cez týždeň nestíham, ale určite by som sa prispôsobil.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok